Evert Taube 123 år!

Redan när man satte på datorn i morse möttes man av Googles dagsaktuella logga som dagen till ära dekorerats med en luta bland blomster … eftersom det idag är 123 år sedan nationalskalden Evert Taube föddes.

Aha, tänkte jag … då skall jag passa på att skriva lite om ett av mina allra bästa Tradera-fynd; en stor praktfull medalj formgiven av självaste Evert Taube och så sällsynt att Kungl. Myntkabinettet inte ens hade hört talas om den – än mindre sett den!

När jag sedan så smått började samla ihop mitt material om denna medalj, insåg jag ganska snart att detta var alldeles för stort för att göra ett blogginlägg om. Kanske får jag så småningom skriva ihop något till SNT… som jag halvt-om-halvt ”lovat” Eva på KMK för ett par år sedan … för det finns faktiskt en hel del humor, ironi och drift med pretentiösa föreningar bakom Taubes medalj … så kanske är Svenska Numismatiska Föreningens publikation trots allt den lämpligaste platsen för denna …?  ;o))

För att ändå hedra Evert på hans stora dag får det bli ett litet axplock av medaljer ÖVER honom istället.

Medaljerna på bilden här intill är formgivna av medaljkonstnärerna och skulptörerna Tore Strindberg 1940, David Wretling 1965, Astri Bergman-Taube 1975 samt Barbro Liljander (Lindvall-Liljander) 1979.

Medaljerna är präglade i silver respektive medaljbrons och är samtliga förhållandevis vanliga … vilket är trevligt för den som är road, då införlivandet av dylika i samlingen inte bör innebära några ”större hål i plånboken”.

Klicka på bilden för en förstoring.

3 svar på ”Evert Taube 123 år!

  1. Folklig dikt i ord och ton! Tänk dig rubriken i SNT och du som författaren. Ser verkligen fram mot denna artikel.

  2. Tja, vem vet? … kanske i augusti (något år) …
    ”då (SNF:arnas) höstkräfta höjer sin röda klo, må (man) befinnas värdig att upptagas i detta höga förbund och genom förtjänstfull (artikel) komma i åtnjutande av de höga utmärkelsetecken som vid detta kräftkalas pryda de enligt styrelsens förmenande och beslut därtill värdiga brösten”. ;o))

    Klovholmen ut supra in fidem
    Ulf Ottosson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.