Divergerade beskrivningar

Att kvalitetsbedömning av mynt är en svår konst, vars bemästrande ofta kräver lång erfarenhet, känner många myntsamlare till. Likaså att myntklassning inte direkt är en exakt vetenskap – utan mera en bedömningssport.

Som köpare gäller det att ”ställa in referensramarna” och försöka lära sig hur olika mynthandlare klassar sina/andras mynt. Och eftersom priserna varierar med kvalitén är det inte sällan stora ekonomiska värden som står på spel. Den som saknar begrepp om kvalitetsbedömning riskerar att förlora stora pengar … speciellt om denne väljer att ”blint lita på varje varudeklaration” …

Nedanstående exempel visar hur två olika mynthandlare kan bedömma SAMMA MYNT! … från en dag till en annan. Det som säljs med en beskrivning på lördag … kan få en helt annan sådan någon eller några dagar senare.  – Ibland kan det naturligtvis helt enkelt röra sig om olika uppfattningar … men det kan även vara frågan om ”att mörka” sådan som man mycket väl känner till … men kanske inte tycker ”gynnar försäljningen” …?

Lördag:  Misshandlat mynt, bl.a. försilvrat, infattat, korroderat, lödspår m.m. 1?/1. Måndag:  Praktmynt. Har möjligen varit hängd. Inget som stör direkt.

Lördag:  Skrapmärken. Repor. Varit infattad. Kvalitet: 1?/1)(1.
Söndag:  Har inte varit hängd. Några små repot i fältet, men ändå ett tilltalande ex.

Lördag:  Sista årtalssiffran uppgraverad/rekonstruerad. Kvalitet: 1/1+.
Söndag:  Ovanligt mynt. Bra ex. Har inte varit hängd. Fint ex.

Lördag:  Polerad. Kvalitet: 1/1+)(1+.
Söndag:  Jättefin. Mycket fint ex.

Som köpare är det viktigt att ha en egen uppfattning om sådant man är spekulant på. Den kloke köper litteratur och studerar auktionsvisningar och mässor INNAN de större inköpen. Och kan man inte själv, får man helt enkelt ställa sig frågorna; Hur stor risk är jag beredd att ta? … och; Vem kan jag lita på?  – Den som inte drar sig för att köpa en begagnad bil av någon man just träffat på torget … kan naturligtvis lika gärna handla av vem som helst på Tradera.  – Men den som är lite mera försiktigt lagd, kanske bör fundera lite över VEM som finns bakom de varierande varubeskrivningarna som florerar på en sajt som Tradera.  – Alla har kanske inte riktigt samma trovärdighet …?

7 svar på ”Divergerade beskrivningar

 1. Hej !

  Personligen anser jag det helt vansinnigt att köpa ett (1) mynt, med högt samlarvärde, för flera tusen kronor på Tradera, vem säljaren än är.

  Eftersom jag själv inte köper så dyra mynt så vet jag inte heller vart man köper sådana dyrgripar bäst någonstans, men Tradera skulle jag iaf inte köpa på.

  Emellertid har jag köpt 1000-kronor och 2000-kronor på Tradera, men dessa har ju inte något speciellt högt samlarvärde, utan mer ett guldvärde.
  Och jag tror inte jag har blivit lurad 🙂

  Finns det några förfalskade 1000 & 2000 kronor ?

  • Hej Dennis,
   Personligen har jag inga som helst problem med att köpa kostbara mynt även på Tradera – förutsatt att jag vet VEM säljaren är och att jag kan lita på vederbörande. Däremot skulle jag ALDRIG i livet köpa exempelvis en 2000-krona av någon helt okänd säljare på Tradera … eller någon annanstans. Det finns ju ingen som helst garanti för att jag får någon leverans över huvud taget.

   Och nej, jag har aldrig hört talas om förfalskningar av moderna 1000- och 2000-kronor.

   • Hej Ulf !

    Kanske har jag haft tur 🙂
    Men jag har vunnit ca 200 auktioner på Tradera vad beträffar 100, 200, 300, 1000, 2000 och 4000-kronor och fått leverans på samtliga.
    Jag bjuder i och för sig bara på auktioner med säljare som redan gjort många affärer och som fått bra betyg och omdömen från dessa köpare.

    • Att du var en sådan ”gambler”, Dennis. ;o)

     Klokt att läsa ”mellan raderna” i avgivna omdömen – och inte stirra sig blind på poängen … som många gånger kan vara riktigt, riktigt missvisande. Genom att kolla upp både säljarens övriga objekt (även avslutade) och tidigare gjorda affärer kan man dock få en hygglig bild. Sedan är det mest frågan om hur stor gambler man är. Ett tips kan vara att inleda en liten mejlkonversation med nya säljare innan betalning av dyrare objekt, för att känna efter om allt står rätt till.

 2. Hej Ulf
  Bra att du tar detta ämne som idag verkar vara för känsligt för många andra. Jag tycker att alltför många utelämnar kvaliten på det de säljer på Tradera och i stället skriver ”gott ex”, ”bra ex” osv osv. Det som i början kanske var ett komplement till Appelgrens skala har idag blivit officiella benämningar på nätet. Undrar om man någonsin får se ett objekt som har klassats ned från ett auktionshus till en privatauktion?

  • Hej Peter,
   Tja, eftersom ”var och en är sig själv närmast”, är och förblir det nog ovanligt att säljare ”klassar ner” sina egna mynt … speciellt som många köper just de inlämnade mynt som auktionshusen ”snobbklassat”. I grunden är det väl köparna som bestämmer hur man vill ha det …?

 3. Mycket intressant Ulf. Jag är medveten om att ovanstående artikel är över ett år gammalt, men har inte sett det tidigare. Tradera är verkligen ”Vilda Västern”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.