Illojal konkurrens på Tradera

Den amerikanska jätten eBay har tvingats sanera sajten från de talrika kinesiska myntkopior (silverdollar etc.) som fullkomligt översvämmade handelsplatsen för några år sedan. Nu är det hög tid att Tradera med Gyllenhammar i spetsen tar sitt ansvar och gör samma sak. Att seriösa säljare och köpare tvingas överge sajten p.g.a. att Tradera undlåter att städa bort uppenbara bedrägerier, gynnar INTE vår fantastiska hobby.

Förutom att nya, potensiellt värdefulla, samlare blir lurade på pengar – och kanske också på en mycket givande och trevlig hobby!? … är det faktiskt illojal konkurrens gentemot seriösa aktörer, när Tradera låter dessa bedrägerier fortgå. De stackars slantar Tradera tjänar på detta förlorar man tusenfalt på sitt allt sämre rykte. Tradera har dessvärre blivit skojarnas marknadsplats.

Bedragarna illustrerar ömsom sina annonser med egna urusla kinakopior och ömsom med stulna bilder från eBay etc. Det enda man kan vara säker på är att det som landar i brevlådan är 100% tvärfalskt och helt utan silverinnehåll. Det som kan köpas i Kina för max en dollar, kostar på Tradera åtskilliga hundralappar. Verksamheten har dessutom påtalats upprepade gånger utan att Tradera reagerat.

Senast i raden av säljar-alias som på Tradera saluför Kina-kopior som äkta vara är hamid_teh som i skrivande stund har bud på sammanlagt 3.319 kr för tolv kopior. Kikar man på avslutade auktioner över amerikanska silverdollars märks bl.a. alias jasemrh och semen2012 bland de notoriska falskmyntförsäljarna. Och i förrgår lade alias XL-5 upp 27 stycken falska Morgan Dollar i kategorin ”Utländska Mynt > USA”. Helt moderna Kina-kopior alldeles utan silverinnehåll – men i detta fall diskret märkta ”copy”. Kanske tycker Tradera att säljaren ”är duktig” när han skriver ”LÄS BESKRIVNINGEN INAN BUD” … och ”DÄT ÄR EN KOPIA” …? Själv anser jag inte att detta skräp hör hemma på Tradera överhuvudtaget – och definitivt INTE i kategorin ”MYNT” (det ÄR inga mynt). Skall Tradera nödvändigtvis tjäna pengar på detta skräp, bör man lägga skiten i en egen kategori och inte utsätta seriösa säljare och köpare för denna illojala konkurrens. Tradera skrämmer ju, genom sin inkompetens, faktiskt bort myntkunderna från sajten!

4 svar på ”Illojal konkurrens på Tradera

 1. Hej Ulf !
  Har du underrättat Tradera om denna bedragare ?

  Jag är själv för dålig på mynt (köper själv bara svenska mynt typ 2-kronor, 5-kronor och 200-kronor) för att kunna lägga mig i, men jag ser gärna att dem som kan mynt gör vad de kan för att få bort detta.

  • Hej Dennis,
   Nej, det har jag inte gjort – denna gång. Många med mig har nog tröttnat på att ”anmäla till granskning”, då Tradera granskar färre än en på hundra anmälningar. – Tror detta är en bättre metod. ;o)

   Ha en trevlig helg!

 2. Känns tyvärr som om Tradera inte är intresserad av att sortera bort folk med försäljning av kopior. Har genom åren anmält några hundra annonser med falska saker – sällan eller aldrig har jag blivit kontaktad av Tradera. Om du vill sälja något oäkta, räcker det tyvärr med att lägga in en annons sent en fredag, och sätta sluttiden till söndag natt… den falska klockan eller vilken kopia det nu må vara, säljes innan Tradera hunnit låsa upp dörren till kontoret… minst sagt svagt av svenska ebay!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.