Falska plåtar & silverdollar

Det är nu två veckor sedan jag senast skrev om falska mynt på Tradera, så det är kanske läge att åter igen bjuda på ett axplock av vad Tradera tjänar pengar på.

Falska plåtmynt är ju väldigt populärt på Tradera. Den på bilden här intill såldes till slut för 2.225 kr, efter att först ha stängts ner av Tradera i början av december, för att sedan läggas ut på nytt två veckor senare. Samma säljare har även sålt en annan kopia för 1.535 kr – och en äkta för 7.803 kr. Beskrivningarna är TYPISKA för de som inte har rent mjöl i påsen; på kopiorna stod det: ”då jag inte vet om den är äkta säljer jag den som en kopia” … och på den äkta: ”har vart hos en mynthandlare och kollat den och den är äkta”. – Märkligt att inte plocka med sig alla tre plåtarna när man ändå skall iväg till en riktig mynthandlare. ;o)

De två senaste veckorna har Tradera, förutom ovannämnda två, förmedlat ytterligare tre falska plåtmynt – klubbade för: 2.425 kr, 635 kr samt 227 kr – totalt lite över 7.000 kr på två veckor alltså. Bland de svenska mynten finner man även en falsk 5-öring 1927 för 310 kr och en specieriksdaler 1848 för 539 kr – från samma kinesiska verkstad. En överviktig och klumpig tenn/bly-kopia av Ulrika Eleonoras riksdaler såldes för 2.550 kr.

Amerikanska silverdollars är ett annat område där det dräller av kopior – Made in China. De senaste veckorna har man kunna notera mycket höga priser på dessa trista tingestar – helt utan silverinnehåll: 910 kr, 517 kr, 1.250 kr, 1.075 kr, 325 kr, 1.030 kr,  240 kr samt 3.600 kr. Totalt nästan 9.000 kr … plus alla jag missat …

De thailändska fantasikopiorna av primitiva betalningsmedel går lite trögare. Har endast hittat 5-6 försäljningar de senaste veckorna … men har kanske missat några?

Glädjande nog fick en av de mest notoriska falskmyntförsäljarna sitt konto avstängt i helgen. Inte en dag för tidigt! Gôtt mos!  – Fortsätt så Tradera! … så kan vi snart övergå till att diskutera något av nedanstående istället … ;o)

 • Budtrissning … återrop … fast pris …
 • Tradera-klassning …
 • Stulna eller manipulerade bilder …
 • Medaljavgjutningar …

För övrigt har det snart gått sex veckor sedan Traderas famösa horkarlsmynt ”såldes”. Även detta verkar ha varit en bluff – inga omdömen har lämnats i någondera riktningen. Kanske ett kompisbud – och långnäsa åt Musikhjälpen …?  – Vem kan bli förvånad …?

7 svar på ”Falska plåtar & silverdollar

 1. Jag ställde frågan sist också, men då för sent för att få svar. Finns det NÅGON webbauktion en amatör som jag vågar köpa på? Jag har köpt vid några tillfällen, men då har jag vetat vem säljaren var sedan tidigare. T.ex. av dig Ulf. 🙂

  Men finns det någon webbauktion en förhållandevis okunnig samlare vågar handla på, utan att veta exakt vilka säljare man kan lita på?

  • Hej Göran,
   Uppfattade din ”fråga” som lite åt det retoriska hållet. ;o)

   Kopior och förfalskningar förekommer faktiskt inte uteslutande på webbauktioner. I princip alla ”de stora elefanterna” har gått minor. Men statistiskt sett är naturligtvis en sajt som Tradera i en klass för sig. Allt beror självfallet på VEM man handlar av. Tradera är ju inte direkt någon kunskapscenter. En del VET vad de säljer – andra inte. Och en del vet mycket väl vad de säljer, men försöker på olika sätt dölja detta (genom att mörka kunskaper, manipulera bilder, överdriva eller undlåta att beskriva korrekt etc.).

   Den erfarne myntsamlaren blir nog sällan blåst på Tradera, men för den som ”är ny i gamet”, skulle jag nog rekommendera att hålla sig till säljare man känner förtroende för.

   • Den som ”är ny i gamet” kanske inte ska köpa mynt från 1600-talet för 1000-tals kronor, utan kanske nöja sig med en 2-krona från 1800-talet för dryga 100-lappen ?

    Då tror jag risken för att bli lurad är lika med noll, även på Tradera ?

    • Hej Dennis,
     Det är riktigt att ju högre summa man spenderar, desto mer har man att förlora – om det skulle visa sig vara en förfalskning. Det är också riktigt att SVENSKA tvåkronor ännu inte drabbats – men väl NORSKA: http://ingemars.se/falskt.htm … och vem vet när kineserna får för sig att göra svenska?

     Bästa ”försäkringen” är KUNSKAP! Använd de första pengarna till litteratur! – eller läs Myntbloggen och annat gratis på nätet! – Men inhämta kunskap!

 2. Min fråga var väl lite halvt om halvt retorisk. Och visst så är jag nog mer på nivån 2-krona från 1800-talet. Men hade det funnits några forum där man kunde köpa mer tryggt, så visst hade jag varit intresserad av att veta det.

  Men vad jag förstår så finns det inte det. Jag tackar för kommentarerna. Och kommer fortsätta att följa de bloggar jag hinner med.

 3. Hej

  Jag är nybörjare inom myntsamlandet och blir ju halvt livrädd för mynthandel på Tradera efter man läst om alla falskheter.

  Finns det några bra tips på hur man generellt undviker falskmynten?

  Tack för en trevlig blogg.

  /Henrik

  • Hej Henrik,
   Det är svårt att ge generella tips … men vissa mynttyper har drabbats betydligt hårdare av förfalskningar än andra. Svenska plåtmynt och amerikanska silverdollars är två exempel.

   Annars är nog rådet att försöka se och studera så många mynt som möjligt – på mässor och auktionsvisningar. Övning ger färdighet. Sedan är det ju svårt att komma ifrån att man naturligtvis löper större risk att bli blåst om man handlar av någon helt okänd – jämfört med en etablerad handlare. Det har säkert hänt att ”snålheten bedragit visheten”, om man så säger. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.