På myntfronten intet nytt

Tillbaka på kontoret igen var man ju nyfiken på vad som hänt under ledigheten. Surfade in på Tradera och kunde konstatera att ett par falska plåtmynt klubbats för 1.535 kr respektive 3.001 kr. I vanlig ordning omärkta och med tveksam beskrivning. På detta sätt kan Tradera tjäna en slant gång efter gång i och med att omärkta kopior alltid dyker upp igen. Samma exemplar av den falska Stephan Batory-thalern ”1585” har t.ex. ”valsat runt” (sålts/klubbats/returnerats) FYRA gånger på kort tid – och nu senast verkar den ”ha fastnat” för 660 kr. Köpt som kopia – såld med ursäkten ”är ingen expert ”.

En s.k. ”teaterorden” (enkel kopia för maskerad och teater som gärna skall upplevas på mycket långt avstånd) såldes nyligen för fantastiska 810 kr. Dessutom har en hel drös falska sovereign genererat provisionspengar till Tradera. De många klumpiga kopiorna av diverse primitiva betalningsmedel (från Thailand) som florerat senaste tiden verkar dock bli allt mera svårsålda. – Kanske för att Myntbloggen.se omnämnt dem?

Ett annat ”fenomen” jag noterat är att vissa säljare hittat ett nytt sätt att prångla ut förfalskningar och kopior … nämligen genom att ”gömma dem” i poster/lots. Taktiken är givetvis densamma som de med falska påståenden om att ”de ingenting vet”. Målgruppen är ”fyndjägarna” och de som låter snålheten bedra visheten.

Traderas FaceBook-sida (nya debattforum?) försöker väl de flesta undvika, så även jag, men när jag idag gjorde ett besök var informationen densamma som vid tidigare tillfällen; ”tekniska problem – drabbade annonser kommer flyttas fram  24 timmar”.

Kungl. Myntkabinettets hemsida önskar man (fortfarande) God Jul och Gott Nytt År samtidigt som man pushar för ”mellandagsrean” den 26/12-6/1. På Svenska Numismatiska Föreningens (SNF:s) dito har det däremot varit tyst i en månad nu. Här är det inte tal om några jul- och nyårshälsningar. Toppnyheten är istället att vårens program ”kommer snart”. Vill du läsa förra vårens SNT i PDF-format, så går det bra.

Även på blogg-fronten är det ganska tyst. Några som varit aktiva tidigare, verkar ha tröttnat? Hoppas de tar nya tag! De lysande och läsvärda undantagen är: Ingemar ”SNF” Svensson, Kjell ”Gorgon” Holmberg och Lennart ”Sonesgården” Castenhag.

Jaha, det var första blogginlägget UTAN bilder!? – Det skall INTE upprepas! Jag lovar!

4 svar på ”På myntfronten intet nytt

  1. Hej. Det var jag som råkade betala 3001;. för en känd pch uppenbar kopia av fyradalersplåten 1729. Anledningen till det höga priset är att jag tog miste på fyradalrarna och råkade lägga bud på fel plåt. Lagt bud ligger ju ,så det var bara att bita i det sura äpplet… Jag ska märka ”myntet” med ”kopia” och se om jag kan få tillbaka några hundralappar i alla fall,,,-

    • Hej Lars,
      Fel kan vi alla göra, men jag tycker du är ”för snäll” i detta falla. Du bör reklamera den falska plåten, begära pengarna tillbaka och diskutera det hela med Tradera. Säljaren har gjort första felet eftersom det inte är tillåtet att sälja omärkta kopior på Tradera – även om man ”lite kryptiskt” antyder att det rör sig om en kopia. Andra felet står Tradera för som undlåtit att släcka ner auktionen samt varna eller stänga av säljaren. Hade dessa fel inte begåtts, så hade du aldrigt kunnat ”bjuda på fel plåt” och därmed drabbas av en bedräglig affär. Stå på dig Lars! Reklamera! Behöver du ”ett falskintyg”, så hör av dig.

  2. Du skriver om märkta plåtmynt. Vad är det för märke. Har 5 st och skulle veta om dom är äkta eller inte.
    Bruno

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.