Mynttidningen blev medalj!

Kung Bore sveper ner från norr och målar hela landskapet vackert vitt. De senaste dagarna har vi haft fantastiskt vackert vinterväder – men kallt. 15-18 minusgrader.

I måndags skrev jag lite om 1610 års praktmynt från Karl IX: Göteborg på Hisingen … och kom då att tänka på en modern medalj, vars design faktiskt verkar ha inspirerats av ett tidningsomslag …?  ;o)

Medaljen är formgiven av den engelske mynt- och medaljgravören Barry Stanton (född 1943) och utgiven fr.o.m 1999 av det ökända företaget ”Myntverket Moneta”  (numera Mynthuset Sverige AB). Den ingår i en regentlängdserie om sammanlagt 36 medaljer, designade av nämnde Stanton, tillsammans med Philip Nathan (som bl.a. gjort de svenska minnesmynten över Alfred Nobel och kungaparets silverbröllop 2001). Ursprungligen kom dessa medaljer ut i ”200-kronorsformat”, d.v.s. Ø 36 mm, 27 gram sterlingsilver – säkerligen för att ”vanligt folk” har väldigt svårt för att skilja på mynt och medaljer. Kallar man sig dessutom för ”Myntverket” tror nog många att det är mynt man säljer. Medaljen på bilden ovan är en senare utgåva i förgylld brons.  – Allt är inte guld som glimmar!  ;o)

1 svar på ”Mynttidningen blev medalj!

  1. Intressant det med tidningen precis som vilken hobbytidning som helst typ jakt, fiske, golf eller antikt. Kollat men den verkar inte finnas heller och då är det synd om den inte finns. Det säljs gamla nummer iallafall på nätet på Tradera, kanske rentav våran hobby är ett utdöende släkte och litteratur behövs för samlandet kanske man borde sammanställa lite själv och ge ut. Ge lite tips vad och varr man kan köpa förutom Tonkinen, jag har ganska mycket gammal litteratur böcker, men ingen tidning att premunera på så ge gärna tips till mej. mvh Martin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.