Falska silverdollar

Var i vanlig ordning inne på Tradera.com för att kika på dagens nya myntauktioner. Brukar sortera dels på “högsta pris” och dels på “flest bud” för att få reda på vad säljare respektive köpare anser vara mest intressant. Bland köparnas favoriter denna dag återfanns en amerikansk s.k. Trade-dollar 1878 med myntortsmärket S = San Francisco. Problemet är bara att det INTE ÄR är en amerikansk silverdollar, utan en alldeles modern kinesisk förfalskning helt utan silverinnehåll.

En äkta tradedollar är präglad i silver med en halt av 900/1000 (resterade 10% är koppar), den väger 27,22 gram (Morgan och Peace = 26,73 gram) och har diametern Ø 38,1 mm. Prägeln är (från början) distinkt och tydlig med skarpa detaljer. Åt- och frånsida skall vara motvända, d.v.s. ha ”fransk vyplacering” eller ”coin alignment” (alltså en stampställning på 180 grader eller kl. 6).  Allt detta är enkelt att kolla om man har ”mynten” i handen, men lite lurigare om man väljer att lita på dålig beskrivning och en suddig bild på nätet.

De tre ”mynten” ovan är GARANTERAT FALSKA!  – Men hur kan man påstå det så tvärsäkert? Jo, de har nämligen ”omöjliga årtal” för respektive mynttyp. Trade-dollarn präglades åren 1873-1885 (inte ”1796”), Morgan-dollarn 1878-1921 (inte ”1947”) och Peace-dollar 1921-1935 (inte ”1964”). De falskmyntande kineserna hade tydligen inte full koll på det där med arabiska siffror. Inte så konstigt – jag har svårt för kinesiska. ;o)

 • Trade-dollar ”1796”: Vikt 18,39 gram, Ø 37,90 mm, stampst. kl. 1, magnetisk!
 • Morgan-dollar ”1947”: Vikt: 19,01 gram, Ø 38,15 mm, likvända sidor, magnetisk!
 • Peace-dollar ”1964”: Vikt: 27,01 gram, Ø 38,10 mm, stampst. kl. 11, ej magnetisk.

De rejält lättviktiga (-30%), magnetiska förfalskningarna är ju väldigt enkla att avslöja. Men eftersom ”andra generationen” Kina-kopior KAN hålla vikten ganska bra är enbart vägning ingen vattentät metod att avslöja dem. Som med allt annat är det träning som gäller. Har man sett stora mängder äkta mynt, är det oftast mycket lättare att känna igen förfalskningar med diffusa detaljer och onaturlig färg – även på internet.

5 svar på ”Falska silverdollar

 1. Hej, intressant sida, skulle vilja läsa mer om falska kina mynt, tänkte köpa några Morgan dollar på Tradera, men man får nog avvakta tills man är säker, kan för mitt liv inte begripa hur man kan köpa på tex Wish För att sedan lura andra. Det är inte lätt att av göra falsk eller inte bara på ett foto på Tradera.

  Med vänlig hälsning, Leif

  • Hej Leif,
   Dessvärre har ju Tradera helt givit upp kampen mot myntkopior på sajten. Hundratals anmälningar ignoreras fullständigt och kroniska bedragare typ ”Salmmma i Karlstad” tillåts härja fritt. :/

   https://www.tradera.com/profile/items/5014489/salmmma?itemStatus=Ended&sortBy=MostBids&categoryId=2202

   Personligen drabbas jag endast sekundärt av detta. Som erfaren handlare har jag inga några problem med att avslöja dessa Kina-kopior, men givetvis är detta ändå ett gissel eftersom det drabbar nya, potentiella (stor)samlare som skulle kunna bli bra kunder. Risken är att de istället blir avskräckta från allt vad mynt heter.

   Men egentligen är det väl väldigt enkelt; vill man inte bli blåst handlar man av seriösa säljare! Finns många professionella handlare på Tradera. Men tillhör man kategorin ”fyndletare” och saknar kunskap om alla dessa skräpkopior, kan det nog många gånger bli en dyrköpt historia att ”fynda” hos okända. 😉

   • Hej.
    Ni har alldeles rätt, man får handla av seriösa säljare, dom går faktiskt att hitta även på Tradera

 2. Hej! Vilken tankeställare jag fick av ovanstående inlägg. Jag går igen mina nyköpta silverdollar och hittar en Peace 1925 med vikt 23,0 gram, ej magnetisk, köpt från just denna säljare som Ulf varnar för. Tyvärr hade jag lämnat positivt omdöme på säljaren.
  Jag kontakter Tradera får vi se hur dom ser på det. Trist med sådan ”proffs”, jag kommer att begåra återköp vilket troligen innebär att han kommer att kräng myntet till någon annan i stället.
  MVH Sven-Olov Lundin

  • Jag har ochså köpt en falsk Morgan dollar av denna säljare, han har många olika alias på Tradera men verkar nu ha blivit avstängd. Men det är väl inte omöjligt att han dyker upp igen i ny skepnad, mycket tråkigt med oseriösa säljare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.