Olympiska Spelen

Ikväll invigs OS i London. Den olympiska elden från Peking har redan anlänt. Och igår skrev jag om moderna kinesiska myntförfalskningar. Tja, varför inte knyta ihop detta och skriva några korta rader om en 2.300 år gammal myntförfalskning med brottare och slungkastare?

De moderna Olympiska Spelen skapades som bekant 1896 av den franske baronen Pierre de Coubertin (1863-1937). Men Antikens olympiska spel är betydligt äldre än så. De första dokumenterade tävlingarna hölls redan år 776 f.Kr. Elvahundrasjuttio år senare inställdes spelen av den romerska kejsaren Theodosius den Store (379-395), då de ansågs som okristerliga.

På bilden ovan illustreras ett grekiskt silvermynt, en Stater  (Ø 24 mm, 8,57 gram), slagen i staden Aspendos i regionen Pamfylien från ca 370 f.Kr. – och drygt hundra år framåt i tiden. Åtsidan visar två brottare (enligt uppgift en olympisk gren sedan 708 f.Kr.) och frånsidan en man med slungan i högsta hugg.

Det avbildade exemplaret är emellertid inte äkta. Men heller inte riktigt falsk. Det är en samtida förfalskning i silverpläterade koppar, sannolikt slagen på ett legitimt mynthus. På engelska kallas dessa präglingar för ”fouree” och många gånger är det nog utgivaren själv som fuskat. Allt för att tjäna pengar. Inget nytt under solen.

Och kanske kom falskmyntaren undan med sitt brott? Det är först efter att myntet hamnat i jorden och blivit korroderat som den grönärgade kopparen nu träder fram under silverytan. Antikens människor var dock inte omedvetna om problemet med falska mynt. Myntet till höger har under sin livslängd fått inte mindre än fem kontramarkeringar – som godkänt dess silverinnehåll.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.