Falska mynt på Tradera

För precis en vecka sedan gästades vi här på Myntbloggen.se av en representant för Tradera.com som lämnade Traderas syn på Horkarlsmyntet man valt att exponera på sin sajt. Ett objekt som fick hela 36.381 besök samt 33 budgivare. Eftersom det numera är omöjligt att komma i kontakt med Traderas ledning (och ”god-dag-yxskaft-supporten” kan man ju klara sig utan), passade jag på att delge Tradera-ledningen ett litet axplock (ett 20-tal exempel) från den enorma flora av förfalskningar, myntkopior och bedrägeriförsök som är vardag i Tradera-kategorin Mynt & Sedlar. – Helt kostnadsfri information för sajtens förbättrande – direkt till ledningen! – Kan det bli bättre? ;o)

Så idag tänkte jag blogga om responsen från Tradera … 
Tja, hur tror ni VD och chefer på Tradera reagerade? …
– Ja just det. Alldeles riktigt! Med total tystnad. – Inget TACK!  Inget  ”Tack, vi skall undersöka detta” …
Nada! Zip! Zilch!

EN av de 22 exempel-auktionerna stängdes faktiskt ner av Tradera! Men det var förmodligen ett olycksfall i arbetet. Så om Traderas chefer får 22 st. falska auktioner presenterade på silverfat – och endast lyckas släcka ner knappt 5% av dessa … HUR stort är då mörkertalet? HUR mycket förfalskningar är det egentligen som säljs via Tradera? – Och VAD skall man göra åt att Tradera VÄGRAR LYSSNA!?

           

För oss myntsamlare är det tragiskt att behöva konstatera hur illa Tradera skötts under senare tid. Det som en gång var något väldigt positivt för myntbranschen och som tillförde massor av nya samlare – har idag blivit något som istället skrämmer bort nya potensiella myntsamlare. Vem vågar handla där? Och vem vågar ”låna ut sitt goda namn” till ett sådant företag. – Ett företag som ”sitter på läktaren” medan kunderna blir grundlurade!? Så vad skall vi samlare som gillade ”gamla Tradera”  (MrBid/Tradera) göra åt problemet med bedrägerierna på ”nya Tradera”? Att anmäla till granskning, som Tradera vill, är ju fullkomligt meningslöst. Och att informera ledningen fungerar tydligen inte heller …!?

Vad tror ni om dagliga skärmdumpar på auktioner med falskt/bedrägligt innehåll?
Jag har redan en ganska imponerande samling. ;o) Man skulle kunna tänka sig att ha olika teman; falska plåtmynt, ”amerikanska silverdollar” (helt utan silver – Made in China) eller omärkta mynt- & medaljkopior av allehanda art. Listan kan göras mycket låååång … ;o)  För att den inte skall bli för lång, skulle man kunna begränsa sig till ”de notoriska falskmyntförsäljarna” enligt principen ”en gång är ingen gång – två gånger är en vana”.  – Tja, vi kan väl prova … ;o)

14 svar på ”Falska mynt på Tradera

 1. tjena.

  kan man inte polisanmäla tradera och alla som säljer falska mynt medvetet?

  om alla vi seriösa samlare/säljare gör en anmälan borde tradera kanske tänka om och förhoppningsvis tänka rätt?

 2. Polisen står bevisligen handfallen inför den här sortens kommers, det har inte minst alla konstförfalskningar i Sverige och utrikes visat.

  På Tradera förekommer i princip varje vecka falska konstverk. Konstverk av kända konstnärer erbjuds utan solid dokumentation. På senare tid har på Tradera sålts en Picasso för 7000, en Utrillo för 3000, en Matisse för en tusenlapp när det rätta värdet är det mångdubbla. Traderas hållning är att de saknar kompetens för att bedöma enskilda auktioner, att de inte kan ta parti för den ena eller andra, och att de bara erbjuder en handelsplats på nätet. Det går inte att komma åt Tradera juridiskt, det är lönlöst att ens försöka.

  Ulf: din tanke att presentera falska mynt är förstås lovvärd, men jag ställer mig något frågade till ditt uppenbarligen stora intresse för just Tradera av alla siter. Är det någonting att lägga kraft på? Siten är ju knappast känd för kvalitesmynt, förutom det enstaka handlare erbjuder där det mesta blir osålt. Jag tror de allra flesta myntsamlare i landet har svårt ta Tradera på allvar. Nog finns det väl mer intressanta ämnen att blogga om, ämnen som så att säga är av bestående värde, till skillnad från en site som Tradera.

  God Jul!

  • ZZ: Ambitionen med bloggandet är att vara båda varierad och aktuell. – En ”motvikt” till numismatiska publikationer som har fler bilder på ”torra gubbar” än på läckra mynt & medaljer och där ”aktualiteter” som exv. auktionsreferat tenderar att vara 10-12 månader försenade … om du förstår vad jag menar? ;o)

   Den uppmärksamhet Tradera fått för försäljning av Mattssons falska ”Horkarlsmynt”, har ju onekligen satt fokus på myntförfalskningar – och Tradera. Aktuellt så att det förslår, alltså. Sedan kan man ju inte komma ifrån att det på Tradera säljs både fler och mer mynt än någon annan stans i Sverige. Där är det ”myntauktion” 100 gånger fler dagar på året än ”på fina gatan i hufvudstaden” och där samlas mångfalt fler samlare än på publika svenska myntauktioner. Det är också en ”inkörsport” för nya samlare i en helt annan utsträckning än ”kvalitetsauktionerna”, vilket gör det extra viktigt för återväxten inom hobbyn att försöka hålla denna marknadsplats någorlunda ren och anständig. – Något som Traderas nuvarande ledning dessvärre inte alls förstår eller prioriterar …

   • Point taken, Ulf (angående ”torra gubbar”). Jag är inte med i SNF så jag slipper se deras publikationer, tack och lov.

    Men hur ska det fungera i praktiken med listor på ”dagens falska Traderamynt”? Ska budgivare in spe alltså först surfa hit för att kolla dagens varningar och sedan åter till Tradera för att bjuda? För att detta ska ge något så förutsätter det att denna blogg är så pass välbesökt av landets myntsamlare, allt från kronmyntsamlare till samlare av medeltidsmynt (det är väl det finaste;). Där är bloggen kanske inte än? (Om vi ska vara lite ödmjuka.) Sedan är det förstår omöjligt att varna för alla falska mynt, och risken är då att en samlare invaggas i falsk trygghet då (det falska) myntet inte nämns på denna blogg…

    Är motivet till listan på falska mynt din omsorg om landets yngre samlare? Eller är det kanske för att klanka på Tradera så att du kan använda smileyn ;o) som förekommer i stort sett varje blogginlägg?

    ;o)

    • ZZ: Vi vet ju att Tradera-ledningen (adressat nr 1) läser Myntbloggen … sedan är det ju bara en fråga om vem som är mest uthållig … ;o)

     GOD JUL på dig ZZ!

  • Jag tycker det är värt besväret att lägga kraft på att informera om och diskutera det stora utbudet av falska och i övrigt diskutabla numismatiska objekt på Tradera. Att de flesta myntsamlare i landet har svårt att ta Tradera på allvar är en grov missuppfattning och jag tycker att om man hävdar det så intar man en något elitistisk hållning. Väldigt många samlare tror jag bygger upp sina samlingar på material från Tradera. Detta visar sig om inte annat om man studerar utbudet strax efter någon större auktion. Då brukar priserna från ex MiSAB slås med god marginal. Ofta försvinner också en del information som varit med i auktionskatalogen, såsom ”repor”, ”korroderad”, ”rengjord” eller en angiven kvalitetsbedömning. Det förvånar mig att inte de samlare som slåss om objekten istället bjuder direkt på auktionerna… men så tycks det vara. Nåväl, till min poäng… När det gäller rena falskmynt är det en välgärning mot oss alla som tycker om vår hobby och inte vill att våra samlarkollegor ska bli blåsta att det informeras, informeras och informeras. Det tjänar vi alla på… utom SVINdlarna.

   • ”elitistisk hållning” – Mja, det stämmer dåligt på mig i alla fall. Låt mig utveckla vad jag menar.

    Att priserna ibland på Tradera är högre än på t.ex. MISAB kan ju förklaras med, som du skriver, att defekter som anges i katalogen inte anges på Tradera. Dessutom anges ju inte 100 % av defekterna i katalogen utan vissa uppmärksammar man vid visningen (mindre kantslag plantstfel, småhack, etc). Och just vid visningen bortfaller alltid några mynt då man inte tycker om helhetsintrycket, så tror jag det är för de flesta. På Tradera har man ofta, som du skriver, en avskalad beskrivning och väldigt ofta en otillräcklig bild. Allt sammantaget gör att det då inte så konstigt att priset på Tradera blir högre.

    Önskar jag köpa ett ”dyrare” mynt, vill jag kunna se det i verkligheten. Den möjligheten ges ju ytterst sällan på Tradera.

    Sedan har vi alla dessa beskrivningar proppfulla med superlativer som toppex, kvalité 0, spegel, ocirkulerat, etc. Plus det faktum att nästan ingen säljare i auktionsbeskrivningen skriver något om returrätt. Plus alla falska mynt alltså, som det inte lönar sig att anmäla till Tradera.

    Allt detta sammantaget gör att jag har svårt att ta Tradera på allvar. Jag är ingen ”elitsamlare” på något sätt, men jag vill veta vad jag köper och jag önskar god kvalité.

 3. Hej
  Jag tyckte om tradera då vi hade diskussionsforumet numismatikan, alltså ganska längesedan. Då kunde man tipsa varandra om förfalskningar och det kändes väldigt bra. Men nu vågar jag inte längre handla där.

  Men skulle vi inte kunna skapa en seriös auktionssajt för mynt. Jag är helt säker på att det finns ett stort intresse i landet för att skapa en sådan. Nu när allt fler ”liveauktioner” slutar. Så måste det ju finnas en stor samlad kraft för att skapa något bra!!!! Jag är med på tåget!! Någon mer?? Kom igen !!!

 4. jag hoppar också på tåget!

  polisen må hända vara handfallna när det gäller tradera men enligt mig så kan man ju faktiskt klassa Tradera som den nya ”the piratebay”. De handahöll ju bara en server, sen fick användarna sköta sitt och dela filer. ni vet hur det slutade.
  Tradera kör på samma teknik, de tillhandahåller en köp och säljsajt, sen får användarna sköta sitt….

 5. Här kommer ytterligare en ”tågpassagerare”
  som nyligen för andra gången avslutat sina
  mellanhavanden med traderasutredare.Mina
  erfarenheter stämmer väl med vad övriga här beskrivit.Vad göra?Det finns alltför många medspelare på andra planhalvan.
  Banker etc….. Finis malorum

 6. Finns det NÅGON auktionssajt man vågar lita på när det gäller att köpa mynt? Jag har vid enstaka tillfällen handlat på Tradera, men då alltid från någon säljare jag känt till. Dig Ulf, t.ex. 🙂 Men jag skulle inte vågat handla av en okänd säljare. Jag är alltför mycket okunnig inom fältet, det skulle vara alltför lätt att lura mig.

 7. Idag har jag blivit ”glad” ägare till ett mynt Gustav II Adolf 1 riksdaler 1617 ”Gävle kopia”. kom fram under budgivningen att den var falsk. säljaren påstod att han inte hade kännedom om detta. Skriver på sin annons så här: den som leder auktionen nu på 330 kr behöver inte betala, om han inte vill, men om budet ökar så… ja då är det ju bindande, Detta säger han efter han vet att myntet är falskt, ställer då ett krav på oss budare att man måste gå in på säljarens sida varje dag för att titta på om något har ändrats. har 100 tals objekt på bevakning vilket faller på sin orimlighet att jag ska lusläsa varje objekt. Han skulle med omedelbar verkan dragit tillbaka annonsen omedelbart eller låta alla som budat slippa betala. fick nu betala 822 med frakt för ett falskt mynt. Till och med Tradera har han på sin sida. tänker nu hoppa av ifrån denna skit sajt…

 8. Hej – tänkte inte kommentera först, men några trista ord får jag nog i alla fall skriva här. För det är ju rena lurendrejeriet som pågår på många nät auktioner, som alla skrivit om här innan. Och mycket riktigt, jag har varit med om detsamma, anmält/rapporterat träsket som försöker lura oss. Man nämner inte alls i rubriken att ett mynt är falskt/förfalskat/kopia, i ”bästa fall” gömmer man det i en lång text inuti auktionstexten och det är risk att man missar det. Så det bästa man kan göra i första steget, är att läsa hela texten när det gäller rara mynt.

  Jag förde ett krig med eBay i månader och fick dem att tänka till. Nu visar det sig att eBay har förbjudit att lägga upp förfalskningar och myntkopior om de inte har texten ”Copy” instansat. Har lagt det hela bakom mig och kommer inte ihåg ordagrant vilka regler eBay numera har. Den intresserade får själv kolla upp det. Men jag är bränd på skiten, bryr mig inte ett dugg idag, för som alla säger – det händer inget. Och frågar man något om säljaren, så får man till svar att det hör till sekretessen om hur eBay behandlar dylika saker. eBay är en stor elefant och man har inte en chans att få ett rekorderligt svar. Man bara hänvisar till sina regler. Jag skickade till och med en räkning till eBay, på förluster där säljare lag in kopior och förfalskningar bland äkta mynt. Fick aldrig något svar om de tänkte ta itu med detta. Jag påpekade likaså den lilla raden på fontstorlek 4(oläsligt) om var mynten var uppladdade till, vilket gjorde det svårt att se var mynten lagts alltså. Man kunde göra den större. Detta gällde sajten i UK. Men som sagt, har lagt detta bakom mig, eftersom det var en förskräcklig upplevelse att gå igenom, bara för att till sist bli behandlad som en idiot, med en massa regler eller total tystnad.

  Vad gäller Tradera, så har jag även där påtalat oegentligheter, men vart detta ledde fick jag heller inga svar på. Mer än vad andra tar upp här. Man hänvisar till sina regler. Att gå så långt som att anmöla det till polisen, tycks ingen av dem göra. Om man själv skulle anmäla det, så slängs det nog i korgen direkt. Man har inte tid eller resurser hos polisen för ”små brott”, eftersom man prioriterar endast större brott. Gäller det brott gjorda av barn, så får man till svar att själv kontakta deras föräldrar – de har inte tid med små brott. 4 sönderskurna däck av busungar, räcker inte heller till för hjälp. Kontakta deras föräldrar, får man till svar, trots att man själv lyckats gripa några av busgänget.

  Man finner konstiga mynt på både Tradera och eBay. Bilder som avsiktligt förvanskats för att man inte ska kunna se detaljer eller helhetsbilden av ett mynt. Många mynt har gått i min skrotlåda, för det är nästan hopplöst att börja ”bråka” med säljaren, som oftast är en förhärdad typ och man får negativ feedback tillbaka. Vilket i sig bara drabbar en själv till slut. Ibland skickar jag tillbaka mynten bara, men dock dubbelbockade så de inte kommer ut till försäljning igen. Men gäller det dyra mynt, så ger jag mig aldrig. Då får det bli krig.

  Bilder som är lite mörka, kan gömma ett polerat mynt. Alla dessa avarter av förvanskningar, polerade, bakade, elektrolytiserade, omgraverade, bockade, böjda, andra dolda saker som inte nämns i texten osv osv. Soptipsmynt.

  Så hur frestande det än är, så låt bli att buda på mynt med dåliga bilder. Håll dig till storsäljare som är kända, kolla deras omdömen och bilda dig en uppfattning om säljaren. I regel kan man lita på riktiga mynthandlare med egen affär. Det är i alla fall min upplevelse.

  Att köpa av en privatperson är alltid en risk. Värre blir det ju när man säljer på eBay. Det går inte att skicka vanliga brev till utlandet, för hur ärlig du än är, åker du på återbetalning om brevet försvinner någonstans på vägen till köparen. Det blir ett moment 22, där alltid köparen får rätt till ersättning. Köparna kan helt enkelt sätta i system att de inte fått myntet och får således ett gratis mynt. Man har som säljare inget skydd alls. Så det blir till att ALLTID skicka som rekommenderat till utlandet. Italien och Grekland har väldigt dålig karaktär vad gäller försvunna försändelser. Man kan säkert lägga till många fler länder på hela den här planeten.

  Jag har bara vid ett tillfälle i hela mitt liv, inte fått det brev med mynt som vunnits. I det fallet misstänkte jag att säljaren tyckt att priset blev för lågt och skickade tillbaks mina pengar utan några som helst krav från min sida. Så det är kanske också ett sätt från mindre ärliga säljare, att undkomma ett för lågt klubbat pris. Hur ofta har jag inte sett texten om att ”mina mynt har blivit stulna” och auktionen gäller inte längre osv osv.

  Nä, man blir rätt trött på eländet i längden och den trevliga hobbyn minskar i intresse. Av skadan blir man vis. Det går inte att vara naiv i den här myntvärlden. Svenskar och svenska Posten kan man i regel lita på. Men likväl, undvik auktioner med dåliga bilder även i detta land.

  Själv har jag upplevt ett par säljare från samma ”företag” som inte kan så bra svenska. Fick fel sedel och påtalade detta. Men total tystnad från säljaren. Sedan skrev jag på engelska och fick ett svar om att sedeln är skickad. Väntade i 14 dagar, men ingen kommunikation om att rätta till det hela. Frågade hur vi skulle lösa detta – inget svar – förutom att hela tiden få svaret att sedeln är skickad. Då blir man rätt trött på att försöka förklara om och om igen… utan att personen/personerna begriper vad man säger.

  Till sist så löste det sig, men efter att jag beslutat att att ge negativ feedback. Då vaknade säljaren. Så det blev byte till sist och allt blev rätt. Eftersom jag också fått negativt omdöme, tyckte jag det hela var orättvist. Så det blev en överenskommelse att båda stryka våra negativa omdömen, tillåtet av Tradera.

  Sedan råkar man ibland ut för säljare som bara försvinner. Människor blir sjuka och läggs in på lasarett, men har ingen hjälp som kan fixa auktionerna som inte blev utskickade. Där finns det en felande länk, om hur sådant ska skötas av Tradera och andra.
  Det borde finnas något system som träder in när någon försvinner. En koll av något slag. Mejl, SMS, vanligt brev osv osv, så att någon släkting eller äkta hälft vet vad som pågår och kan meddela Tradera, som i sin tur kan skriva in något förklarande på den säljandes personliga informationssida, om att personen ifråga kommer att ta kontakt när denne kommit hem.

  Men nu är det ju så… efter en månad så börjar folk sätta in negativa omdömen och så rullar det på. Detta har väl förstört några personers omdömen och liv som säljare på Tradera, bara för att de blivit allvarligt sjuka. Som säljare kanske man också kunde hjälpa till lite, genom att skriva ett brev, att öppnas vid lasaretts besök för längre tid, där man förklarar vad som måste göras, meddela Tradera t.ex. om varför det blivit en försening osv. Det finns säkert bättre sätt, men dock ett förslag i alla fall.

  Men till syvende och sist, vad göra med alla fuskare? Alla auktionssajter med ett ärligt uppsåt, borde väl avstå från att tillåta säljandet av kopior och förfalskningar?!!!! Som det är nu, tar man ju inget ansvar. Det blir som med Piratebay, där folk som utbyter tjänster, själva får svara för dessa. Men en auktionssajt borde man kunna ställa kravet om hederliga affärer!!! Det ska inte vara så lätt att undvika alla dessa kriminella säljare på grund av auktionistens egenhändigt skrivna regler. Det är en brottslig handling att sälja förfalskningar som äkta vara och att detta pågår på deras sajter – borde också vara straffbart. Något ansvar får man väl kräva i dessa tider, vi skriver ju 2013 numera…

  Men men, när inte ens polisen gör något, så blir det rena rama lekstugan för de kriminella. Folk bildar vigilante-grupper och försvarar sig mot de kriminella. Så hur långt ska detta behöva pågå? Men när auktionssajter inte tar sitt ansvar, borde man bojkotta dom… Kanske borde de få lite konkurens… bra idé enligt tidigare debattörer här.

  Som sagt, jag avstår hellre att buda när det finns minsta anledning att göra så. Så borde alla göra, det visar sig också på det stora antal osålda objekt. Detta borde ge en signal att något inte står rätt till och man undviker att buda. Men ofta är det alltid någon som budar… medveten eller ej, om att något lurt är på gång.
  Man blir väldigt luttrad med tiden och tyvärr har nog de flesta lärt sig ”spelreglerna” den tuffa vägen allt eftersom. Man lär så länge man lever. Man hoppar till sist av ”tåget” och håller sig till kända mynthandlare/affärer. Men en aldrig sinande nytillströming gör ju att auktionssajterna överlever i vilket fall som helst. Det är mycket dålig PR för alla dessa sajter, att man inte bryr sig. En vacker eller regning dag så blir det väl någon slags ”payback” från alla och då kan de lika gärna packa ner sitt ”guldägg” och konstatera att så här långt gick det att inte bry sig som sina kunder.

  Så var försiktig där ute… Säljare kunde ju göra lite reklam för den här sajten, så informationen kunde spridas lite… Nu går jag tillbaka till min grotta, för det känns lönlöst att något öht blir gjort på det större planet.

  Bästa hälsningar till er alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.