Amatören & loppiskungen ;o)

Medan kungafamiljen ännu en gång gör bra reklam för Sverige genom att medverka vid dagens Nobelfestligheter i Stockholm, använder andra allt mer desperata metoder för att försöka få lite uppmärksamhet på sitt håll.

Dagen till ära passar den nyligen refuserade ”amatörkonstnären” och kungaförtalaren Karl Fredrik Mattsson på att söka kunder till sitt Kungaexperiment genom ”loppis-kungen” Gustav Gyllenhammar och ”förbättringssajten” Tradera. Sveriges Radios Musikhjälpen ville inte ha med detta att göra – men det struntar naturligtvis dessa mediakåta herrar högaktningsfull i. Kan Gyllenhammar dessutom tjäna en hundralapp, har han tydligen inga synpunkter på vad som saluförs. Och myntförfalskningar hör ju till Traderas mest lönsamma produkter inom avdelningen Mynt & Sedlar, så detta följer ju bara en lång och väl etablerad tradition.

Men ”horkarlsmyntet” som Karl Fredrik Mattsson kallar det på Tradera.com har inte placerats i denna kategori – utan istället ”gömts undan” i kategorin Övrigt > Övrigt. Kanske skäms man i alla fall en smula över att ha prostituerat sig på detta vis …?  ;o)

För den som tycker det är kul att göra egna mynt – om än bara digitala – så kan vi passa på att rekommendera den tyska webbsidan: Münz-Generator! … där man kan ladda upp en egen bild och skriva en egen omskrift . . . precis som en ökänd ”amatörkonstnär”. Men eftersom det är Sveriges Riksbank som har ensamrätt på att utge svenska KRONOR, kan man ju förslagsvis välja en ny valuta till de egna mynten.  – Och försök nu att undvika ärekränkande tillmälen …  ;o)

11 svar på ”Amatören & loppiskungen ;o)

 1. Det har på annan plats spekulerats i huruvida det är någon ekonomi i att investera i moderna mynt, och så som buden trillar in på detta mynt kan man verkligen undra om köparen får igen det belopp som den här jippogrejen anses vara värd. Samtidigt är det märkligt att det finns människor som är beredda att betala belopp långt över vad riktiga myntrariteter är värda.

 2. Ofattbart att folk är beredda att ö.h.t. betala för detta ”mynt”, oavsett var pengarna går till. Ännu mer ofattbart är att Tradera anser det är OK. Ännu ett lågvattenmärke på Tradera. Vad kommer härnäst? Pornografi?

 3. Hej,

  Vi på Tradera har varit i kontakt med personen som lagt utdetta mynt till försäljning och det har kommit till vår kännedom att trots den exponering som detta mynt fått vid tidigare tillfällen så har denna man inte personligen nåtts av någon anmälan avseende att detta mynt skulle vara en ”förfalskning” (han har dock varit tydlig med att han läst i media om att anmälningar gjorts, men att dessa lagts ned). Han har även skickat över ett juridiskt utlåtande angående detta mynt till oss. Det finns således inget som tyder på att detta mynt skulle vara otillåtet. Med anledning av detta har vi låtit myntet vara kvar på Tradera. Vi på Tradera lägger inte heller någon värdering i vad som står på myntet. För tydlighetens skull har säljaren också valt att inte lägga myntet i kategorin mynt.
  Vad gäller de auktioner som läggs ut till förmån för Musikhjälpen så vill jag också vara tydlig med att vi på Tradera efterskänker alla avgifter – alla pengar går således oavkortat till Musikhjälpens insamling.

  Hälsningar, Jenny Pedersén, Tradera

  • Hej Jenny,
   Va kul att även ni på Tradera läser Myntbloggen! … man borde kanske införa en ny kategori … ”Dagens falskmynt på Tradera” … för det är uppenbart att ni behöver all hjälp ni kan få. ;o)

   Måste erkänna att jag först blev misstänksam om detta verkligen kan komma från Tradera? … p.g.a. avsaknaden av den traditionella avslutningsfrasen på alla ”goddag-yxskaft-svar” man fått från supporten, som alltid lyder: ”Ha nu en jättefin onsdag” e.dyl. ;o)

   Visst är det en förfalskning! En solklar sådan! Det behöver man inte hållit på med mynt i 40 år för att förstå. En ÄKTA svensk enkrona från åren 2003-05, formgiven av Ernst Nordin och med Lars Heikenstens kontrollsymbol H på frånsidan HAR INTE:

   – En åtsida med årtalet 2012.
   – Gravörsignaturen NN.
   – En vikt över 7 gram.
   – Omskriften VÅR HORKARL TILL KUNG.

   Motsatsen till ÄKTA är FALSK. Är ni osäkra får ni läsa på. Information är numera väldigt lättillgänglig – kolla exv. här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Falsk och http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rfalskning

   Det som ni nu salubjuder på er webbplats är en manipulerad enkrona i samma genre som de många manipulerade årtalsrariteter, som Tradera ömsom tar bort, ömsom låter passera. Traderas horkrona är dock ett snäpp värre, eftersom denna förfalskning efterapar ett gällande betalningsmedel. Förr i tiden smälte man ner dylika falskmynt och hällde det i halsen på falskmyntaren … men idag tycker somliga att det är ”konst” – om än väldigt politisk sådan. ;o)

   Att ”den politiske falskmyntaren/amatörkonstnären” (ännu) inte blivit dömd i någon rättegång är ju knappast något som gör det manipulerade myntet mindre falskt. – Eller för den delen mindre anstötligt ärekränkande. Apropå Tradera, politik och VD:en Gyllenhammar hittade jag f.ö. denna notis i Expressen: http://www.expressen.se/nyheter/akesson-stoppas-bade-fran-svt-och-tradera/ … där jag särskilt noterade: – ”Man får inte använda sajten för att bedriva opinion eller sprida propaganda”, säger Gustav Gyllenhammar till Expressen.se.

   Du/Tradera skriver bland annat:
   ”Han har även skickat över ett juridiskt utlåtande angående detta mynt till oss”. – Vad betyder det?? Förklara gärna!

   ”För tydlighetens skull har säljaren också valt att inte lägga myntet i kategorin mynt”. – HaHaHa … även ett manipulerat mynt är (eller har varit) ett mynt. Jag har varit med om att ni stänger ner auktioner – och hotar med avstängning!? – bara för att en konkurrent lurat er att ”tycka” att något hamnat i fel ”under-under-kategori”. Men logik kanske inte riktigt är er gren? ;o)

   Vill avsluta med ett exempel på hur Myntbloggens ev. framtida kategori ”Dagens falskmynt på Tradera” skulle kunna se ut. Listan gör inga som helst anspråk på att vara komplett, utan skall endast ses som ett axplock av vad Tradera bjuder på idag:

   Helt moderna turistkopior i oädel metall:
   170960278, 170959224, 170959156, 170903829, 170902123, 170901197, 170815304, 170815263, 170724897 m.fl.

   Urusla avgjutningar av antika persiska mynt + Kina-kopior:
   170947584, 170947245, 170946285, 170795471, 170794869, 170794489, 170793822, 170793817, 170792476 m.fl.

   Flera lågklassiga Kina-kopior i oädel metall:
   170944128, 170943436, 170942735, 170941383 …

   LYCKA TILL!

 4. Har läst ditt svar, Jenny Pedersén på Tradera.

  Förvisso är det ett mynt, samma storlek som en vanlig enkrona, valören står på myntet, på myntets ena sida finns dels en bild av vår regent, dels ordet ”Horkarl”. Man kan undra vad straffet hade varit om något liknande skett för 100 år sedan.

  Även om alla (?) anmälningar lagts ner, så är det ändå ni på Tradera som godkänner denna auktion, anser den vara helt OK, oavsett kategorival, oavsett var pengarna går. Hade auktionen inte varit OK om den lagts under ”Mynt”? Eller om pengarna gått till ”konstnären” som gjort myntet? Ditt inlägg tyder på att eftersom pengarna går till Musikhjälpen och auktionen inte ligger under mynt, så är detta ”förmildrande omständigheter”.

  Mvh, ZZ, Traderamedlem sedan många år.

 5. ”Horkarlsmynt” … Hur kan en aktör som vill anse sig seriös ta in detta? Det strider mot flera av Traderas regler. Det är ett fruktansvärt grovt personangrepp. Jag är absolut ingen rojalist MEN jag tycker inte NÅGON människa ska behöva utsättas för något sådant. Dessutom besudlar tilltaget det välgörande ändamål som intäkten ska gå till. Finns hur många goda skäl som helst att inte befatta sig med detta. Skäms Tradera!! Marsch in i skamvrån!

 6. Helt otroligt att ej åtal för falskmynteri ej kommit till stånd, men som sagt ett konstprojekt då är allt tillåtet. Svensk lag gäller tydligen ej för alla.. gbg

 7. Det är ju intressant att en representant från Tradera kommer in här på bloggen och svarar. Frågan är vad Tradera tänker göra åt ALLA förfalskningar och oäkta skit som säljs i parti och minut på Tradera.

  Nu har ju/fick ju den här auktionen ganska stort genomslag och köparen som köpte myntet ville nog också ha det men vad tänker Tradera göra åt allt annat ”skit” som folk tillåts sälja på deras site.

  En gång hade jag förtroende för Tradera men det var för länge sen det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.