Nya SVERIGES MYNT 1512-2022 … och 1521-2021 … Delzanno vs Carlberg

KETCHUPEFFEKTEN! – Först kommer ingenting. Sedan kommer ingenting. Därefter kommer allt på en gång.

För drygt 40 år sedan (1976) utkom referensboken ”Sveriges Mynt 1521-1977”, författad av herrar Ahlström, Almer och Hemmingsson. Sedan dess har samlare av svenska mynt fått lita till egna iakttagelser – eller Tonkins ”Myntboken”.

Sedan i somras har den återuppväckte mynthandlaren Roberto Delzanno (tidigare hos Ahlströms och Wallins) i Stockholm, arbetat med en uppföljare till boken om ”Sveriges Guldmynt 1512-2020” som nyligen utkom på eget förlag. Arbetsnamnet på det kommande bokverket är ”NYA SVERIGES MYNT 1512-2022”.

För många samlare, som är vana att vänta i decennier på ”utlovade böcker” (exv. Svensk Myntförteckning, Den svenska mynthistorien och en ny Sveriges Mynt), kom nog nyhetsbrevet från Svenska Numismatiska Föreninges (SNF:s) mynthandel, kallad Myntauktioner i Sverige AB (MISAB), därför en aning oväntat.

Nu skulle plötsligt även föreningen/mynthandeln ge sig på att snabbproducera ”ett mycket angeläget bokprojekt” – en ny reviderad upplaga av Sveriges Mynt 1521-1977. Och det är tydligen bråttom … kanske för att hinna före konkurrenten ovan?

Igår presenterade ”SNT:s gamle annonsrekryterare”, Kjell Holmberg, ett kort sammandrag av vad SNF/MISAB presenterade i anslutning till sin senaste auktion:

– ”Efter auktionen bjöds på information om den planerade nya utgåvan av referensverket Sveriges Mynt 1521-1977 som utkom 1976. Projektgruppen består av Dan Carlberg, Bengt Hemmingsson och Magnus Wijk, och tidsplanen är att boken skall utkomma under 2020. Boken utges på ”eget förlag”, och alltså inte av SNF eller MISAB. Skälet till detta uppgavs vara att det är Dan Carlberg personligen som har erhållit rättigheterna till boken av Bjarne Ahlströms stiftelse och de två övriga författarna, och inte ovan nämnda aktörer.”

Hmm … har det inte gått lite väl snabbt nu? Det hela låter mycket märkligt. Svenska Numismatiska Föreninges mynthandel, Myntauktioner i Sverige AB, skickar alltså ut nyhets-/reklambrev till sina kunder/medlemmar (SNF:s kundregister) angående ”ett mycket angeläget bokprojekt” … som en av de anställda driver … PRIVAT!?

7 svar på ”Nya SVERIGES MYNT 1512-2022 … och 1521-2021 … Delzanno vs Carlberg

 1. Jag har nyligen fått tag i Hamrins sista utgåva, Mynten i Sverige 1818 – 2018, som verkar vara väl genomarbetad, innehållsrik och intressant, då man ju för länge sedan tröttnat på Tonkins årliga repriser. Det låga priset på boken (350;-) tycks komma av att han fått bidrag av Sven Svenssons stiftelse.

  Kunde du som proffs möjligen ge en liten rescention av denna utgåva?

  • Hej Nils!
   Har lagt ut några ”blänkare” på vår FaceBook-sida angående denna utmärkta bok:

   https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2120474731376035&id=292779364145590

   2019-05-22:
   Bläddrade lite i mitt dedikerade exemplar av Christian Hamrins nya bok, ”Mynten i Sverige” – uppföljaren till ”Svensk Myntförteckning 1988”.

   Det första man slås av är att Christian valt ”den internationella” uppställningen med stigande valörordning – precis som undertecknad i ”Klippingkatalogen 1995”. Detta ger allmänt en bättre kronologi och är, som Christian skriver, ”mer logiskt med tanke på inflationen”.

   Bildmaterialet är av högsta klass! Gillar dessutom att det är genomgående svart/vitt! Klassiskt och ett bra sätt att eliminera missvisande färgåtergivning. Layouten är enkel och stilren. Materialet har fått ta den plats det behöver. Inget ”knö-in-så-mycket-som-möjligt-på-varje-sida”, ala Tonkins Myntboken, här inte. 😉

   Värderingspriserna förefaller väl stundtals vara satta lite åt det optimistiska hållet, men är samtidigt mera realistiska är ”önskepriserna” i föregående bok.

   Sammanfattningsvis kan vi med gott samvete varmt rekommendera denna publikation. Den bör finnas hos varje samlare av svenska mynt.

   https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2222406581182849&id=292779364145590

 2. Tack Ulf för dina ytterligare upplysningar!
  En liten fråga till dig om just ”optimistiska värderingspriser”, nu aktuell med avseende på ett större antal 1-öringar O II och G V i toppkvalitet, som Holmbergs Mynthandel i Falkenberg hade till salu på Tradera i början av oktober:

  Vad har hänt, vilka häpnadsväckande priser, man håller ju på att baxna??

  • Hej igen Nils!
   HaHa, ja vad skall man säga? Är lågvalörerna på G!? 😉

   https://www.tradera.com/profile/items/146443/holmbergsmynthandel?itemStatus=Ended&sortBy=MostBids

   Generellt gäller väl att bra mynt(samlingar) har en tendens att dra till sig bra köpare. Sedan är jag övertygad om att en trovärdigt säljare med erfarenhet och gott rykte också påverkar priserna i positiv riktning. Många vet säkert att Petra klassar bra och då vågar man kanske ”ta ut svängarna” lite extra? Lägg där till att låga utrop genererar många bud och många (nya?) samlare av idag handlar efter principen; ”kan han, så kan jag”… 😉

   • Hej Ulf och Nils!
    Klockren analys där 😉
    Det var en mycket fin samling 1-öringar som såldes i sin helhet. Läggs en sådan komplett samling ut till försäljning så lockar det fler samlare att kolla upp vilka årtal/varianter de saknar och då är man beredd att betala för sina ”luckor”. Hade bara t ex tio av dessa 1-öringar med spridda årtal lagts ut hade de förmodligen inte nått så höga priser.

    Har faktiskt själv noterat, då jag sålt på Tradera, att just Oscar II:s och GV:s 1-, 2- och 5-öringar generellt säljs dyrare än dessa regenters silvermynt om man gör en jämförelse med Tonkins katalogpriser. Samma sak gäller på olika lokala myntföreningars auktioner.

    Vad det beror på? Det har jag klurat lite på och kommit fram till åtminstone ett par anledningar:

    Många specialsamlar just 1-öringar, som ju är en valör som funnits under väldigt lång tid 1522-1971, gjorda i så många olika utföranden vad gäller metall, storlek, tjocklek osv. Kort sagt ett spännande och variationsrikt samlarområde!

    Heller inte alla mynthandlare som lägger så mycket tid på småmynten då det är ”roligare” med kronmynt och riksdalrar, men samlarna finns uppenbart. Snygga 1-, 2- och 5-öringar kommer inte ut lika ofta som snygga silvermynt på t ex Tradera. Då de kommer får man passa på.

    Sen har vi kanske nostalgifaktorn också, småmynt var det första och vanligaste mynt man hanterade som barn. 1-öres kola, 5-öres godisbitar osv 🙂 Klart man vill äga dessa små mynt igen!

    Som sann kopparentusiast tycker jag så klart att ett riktigt snyggt kopparmynt är helt fantastiskt och slår silvermynt med hästlängder 🙂

 3. Hej,
  En liten fråga till ett gammalt inlägg.
  För en okunnig som vill köpa en bra bok för myntvärdering. Är det då Delzannos utgåva om två volymer eller den av Carlberg som täcker 1521-2021 som är lämpligast?

  • Hej Jenny,

   Tja, det beror ju lite på … ”Nya SM-Boken” (Sveriges Mynt 1521-2021) omfattar ju mynt från Gustav Vasa och framåt …

   https://wijk.se/product/sveriges-mynt-1521-2021/

   … medan ”Sveriges Myntbok 995-2022” även innehåller de vikinga- och medeltida mynten. Den senare innehåller dessutom såväl besittningsmynt som ett stort urval medaljer.

   https://www.youtube.com/watch?v=IlZZWE3RDPU&t=69s

   Då Delzanno just nu erbjuder ett extra förmånligt ”julklappsopris” (tillsammans med två andra böcker – se länk ovan) skulle jag nog i första hand rekommendera denna … men inget utesluter väl att man har båda i bokhyllan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.