Myntmöte i Avesta

– ”D: 9. – IULI – 1794” … det vill säga, ”den 9 juli 1794”, står det att läsa på Sveriges enda minnesmynt av koppar – den valörlösa halvskillingen 1794, som slogs med anledning av konungens besök i Avesta nämnda datum. Idag för 20 år sedan firades detta med ett litet tårtkalas på Avesta Myntmuseum – och en minnesjetong i form av ett nålmärke.

Initiativtagare till detta ”Myntmöte i Avesta 1994” vad den i myntkretsar välkände samlaren och skribenten Per-Göran Carlsson. För värdskapet och visningen av klenoderna i Avesta Myntmuseum stod ”Mr. Plåtmynt” him self; Bertel Tingström – som även fördelade tårtan!

Övriga deltagare och mottagare av de tio minnesjetongerna var; Bengt Hemmingsson, Sonny Serrestam, Hans Menzinsky, Ian Wiséhn, Nils J. Lindberg, Ted Malmstedt, Jan-Olof Björk och undertecknad (de två sistnämnda utanför bild). Tårtan är borta, men nålmärket finns kvar! 😉 Mer om detta finns för övrigt att läsa i Mynttidningen 7-1994.

2 svar på ”Myntmöte i Avesta

  1. Ja, det var jag som beställde tårtan! 🙂 Vi hade lite problem på vägen upp, eftersom det var lika varmt väder då som idag, och tårtan riskerade att säcka ihop och flyta ut. Men det var en trevlig och minnesvärd sammankomst! Kul att du kom ihåg det – nålmärket, som PG ombesörjde, är väl en kommande raritet…..

    • Välkommen till Myntbloggen, Bengt!

      Jaså, det var du som var sockerbagaren! 😉 Minns att PGC höll i och samlade in självkostnadsslantar för minnespräglingen (upplaga 10 ex!). Var det möjligen J-O som ritade den …?

      Jo, visst var det en väldigt trevlig tillställning i sommarvärmen 1994. Efter Avestamötet fortsatte jag upp till pappas hemtrakter i Jämtland, där vi bl.a. besökte Fröå gruva vid Åreskutan (svalt och skönt). Några Jämtlands-plåtar fick vi dessvärre inte med oss … men väl ett brons! Syftar förstås på VM-fotbollen som vi såg på hotellet. Sverige-Bulgarien 4-0. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.