Variant eller samtida förfalskning …?

På ”Nya Tradera” såldes nyligen en ganska rolig Kristina-tvåmark 1649. Den översta på bilden här till vänster. Stilen är “lätt grotesk” och det är svårt att kringgå misstanken om en samtida förfalskning? – Eller är det bara en ny variant? Jämför med det nedre myntet (från SNF/MISAB) som är garanterat genuint. Klicka på bilden för att se en förstoring.

På den ”groteska 2-marken” kan man bl.a. notera ett upp-och-ned-vänt M (=W) i årtalet, samt att (gravör)stilen är klart avvikande. Förutom att drottningen anatomi inte riktigt verkar stämma, känns speciellt lejonen i riksvapnet amatörmässiga och klumpigt utförda. Präglingsmässigt förefaller myntet dock samtida.

Kanske finns det någon i läsekretsen som vet mer eller har sett denna ”variant” tidigare? Hör av er via e-post eller kommentera artikeln i kommentatorsfältet. Lägger ut den bland ungdomarna på FaceBook också … så har vi spritt frågeställningen åt alla håll. 😉

Ber att få önska alla en riktigt skön midsommar! … om vi inte hörs innan dess …? 😉

6 svar på ”Variant eller samtida förfalskning …?

 1. Vacker var den ju inte i mitt tycke….hur ser du att det är en samtida prägling?
  Vad är det för metall i ”förfalskningen”?

  • Hej Christian,
   Visst är det ”smått grotesk”. 😉

   Känner varken till vikt eller ev. haltanalys, men tycker ändå att åtsidans dubbelprägling och helhetsintryck talar för en samtida prägling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.