På ”Nya Tradera” såldes nyligen en ganska rolig Kristina-tvåmark 1649. Den översta på bilden här till vänster. Stilen är “lätt grotesk” och det är svårt att kringgå misstanken om en samtida förfalskning? – Eller är det bara en ny variant? Jämför med det nedre myntet (från SNF/MISAB) som är garanterat genuint. Klicka på bilden för att se en förstoring.
På den ”groteska 2-marken” kan man bl.a. notera ett upp-och-ned-vänt M (=W) i årtalet, samt att (gravör)stilen är klart avvikande. Förutom att drottningen anatomi inte riktigt verkar stämma, känns speciellt lejonen i riksvapnet amatörmässiga och klumpigt utförda. Präglingsmässigt förefaller myntet dock samtida.
Kanske finns det någon i läsekretsen som vet mer eller har sett denna ”variant” tidigare? Hör av er via e-post eller kommentera artikeln i kommentatorsfältet. Lägger ut den bland ungdomarna på FaceBook också … så har vi spritt frågeställningen åt alla håll. 😉
Ber att få önska alla en riktigt skön midsommar! … om vi inte hörs innan dess …? 😉
Vacker var den ju inte i mitt tycke….hur ser du att det är en samtida prägling?
Vad är det för metall i ”förfalskningen”?
Hej Christian,
Visst är det ”smått grotesk”. 😉
Känner varken till vikt eller ev. haltanalys, men tycker ändå att åtsidans dubbelprägling och helhetsintryck talar för en samtida prägling.
Se länk: http://www.antik-war.lv/viewtopic.php?f=41&t=555750&p=2767371#p2767371
Se länk: http://www.coincommunity.com/FORUM/topic.asp?TOPIC_ID=86101&whichpage=61
Tack för länkarna! Intressant! Hmm … flera stampidentiska exemplar dyker upp nästan samtidigt …? Nytt fynd? Eller ny förfalskning? Mönstret påminner lite om de länge okända Västerås-örena 1528 som dök upp i snabb följd härförleden … http://www.myntkabinettet.se/fakta/galleri/mynt_1/nyare_tid/gustav_i_vasa/ore
Sannolikheten för förekomst, tidigare okända, en så stor mynt mid-17th century 2014, enligt min mening, är extremt liten.
Men.
Var uppmärksam → Alla tre mynt är olika i detaljerna i utförandet av bokstäver, till exempel (se. Bild på min första länk).