Silvermedaljer på Bukowskis

I kväll och igår kväll klubbades återstoden av överdirektör Erik Montells mynt- och medaljsamlingBukowskis Market i Stockholm. Första delen av denna samling såldes på Bukowskis den 4 december 2013 – se vidare: ”Ojämn prisbild även hos Bukowskis”.

Även denna gång förvånas man av den ojämna prisbilden. Rena ”toknoteringar” på såväl polerade silvermedaljer som vanligt förekommande antika mynt … medan annat gick till relativt rimliga priser. Kr 23.000:- +22,5% + 50:- slagavgift = Kr 28.225:- för en ”lite väl blank” Arvid Karlsteen-medalj (1694-95) över Karl X Gustav och tåget över Bält (lilla modellen! – och möjligen en sentida prägling?), måste väl vara ett rekord?

Prisnivåerna ovan (se bild) är väl i och för sig inte orimliga – om det hade varit frågan om riktiga praktexemplar. – Men det är det faktiskt inte! Påfallande många är uppenbarligen både polerade och repade. Medaljer är miniatyrkonstverk och skicket har – åtminstone för mig – mycket stor betydelse för helhetsintrycket – och priset!

En högst ordinär makedonsk tetradrachm från Alexander III, den Store (slagen i Amfipolis) för Kr 35.000:- + avgifter (= totalt 42.925:-) är troligen världsrekord!? – Fullt i klass med noteringen för en halvdan romersk sestertius från Philip II … för 8.000:-!? Två priser där man utan större problem kan kapa en nolla på varje, genom att göra sin hemläxa och handla internationellt … alternativt ta hjälp av någon kunnig svensk mynthandlare. 😉

Nämnda ”tokpriser” i kombination med några mera måttliga dito, som exv. en ganska snygg romersk Trajanus-aureus för måttliga 17.500:- + provision, får åtminstone mig att misstänka att kundkretsen är kapitalstark … men förhållandevis oerfaren …?

6 svar på ”Silvermedaljer på Bukowskis

 1. ”Toknoteringar” på mynt & medaljer.
  Det extrema tryckandet av Fiatvalutor ger för eller senare (hyper)inflation på fler områden än på bara bostäder och aktier.
  I många år har vi nu sett hur priset på bostäder slår ständigt nya rekord, och på Börsen firas det med Champagne nästan varje dag.
  Idag betalar folk upp till, och ibland över, 100.000 kronor per kvm för en liten 1:a i Stockholms innerstad.
  (En köpare går in på banken och lånar 3 miljoner kronor till bostad, och vips så finns det 3 nya härliga miljoner kronor ut i världen.)
  (Personen som sålde bostaden, köpte den kanske för 15.000 kronor 1967, skänker nu hälften av pengarna till sina/sitt barnbarn ?)
  Många människor har gjort extremt stora vinster på bostäder och aktier de sålt, och för eller senare kommer dessa Fiatpengar ge högre priser på andra ”varor” än de nämnda.
  Kanske är dessa ”toknoteringar” bara början på den hyperinflation som många varnat för ?

  Dennis

 2. Kontentan är att vill man avyttra sina mynt så vänder man sig främst till Bukowskis för där finns penningstinna köpare som saknar kunskap…
  Bukowskis priser duger knappast som prisbarometer….lika lite som tradera

  Frågan som den beläste samlaren ställer sig är: Var ska man handla någonstans om man inte vill/kan betala fantasipriser och samtidigt inte vill riskera köpa ”kopior” (läs: förfalskningar)?…om svaret då blir ”i den etablerade mynthandeln” så måste jag kontra med att bättre material inte längre verkar handlas över disk utan auktioneras

  Vad händer med myntsamlandet som hobby om Dennis har rätt med att det finns de som vill placera sina fantastiska vinster i mynt? …eller har vi sett det förut, nämligen under 80-talet? ….om historien upprepar sig så gäller det att bara lugnt luta sig tillbaka och njuta av skådespelet medan man väntar på att konkursutförsäljningarna ska börja 🙂

  • Att sälja på auktion är nog lite av ett lotteri. Allt går sannerligen inte högt. Trenden att majoriteten köpare trots allt verkar föredra auktion framför ”över-disk-handel” är väl åtminstone 30 år gammal. Att hålla lager är inte gratis och många handlare har nog tröttnat lite på att ”driva museum”. 😉 Idag jobbar man nog snarare med att försöka ”sälja sin expertis”, genom att hjälpa sina trognaste kunder att utveckla sina samlingar.

   Myntsamlandet som hobby är ju dessbättre INTE allena åtta dyrgripar på en auktion .. utan så oändligt mycket mer. Det finns säkert alla möjligheter för var och en att hitta en samlarnisch som passar både plånbok och intresse. Dagens fynd på MISAB …? – Nr 237 kanske …? 😉

   Fråga: Vad kan man dra för slutsatser av dagens toppnoteringar?
   724. STOCKHOLM. 6 mark 1609. R. – 100.000 (30.000)
   842. ARBOGA. ½ öre 1628. R. – 104.000 (40.000)
   887. RIGA. Taler 1631. R. – 132.000 (50.000)
   954. RIGA. Taler 1645. R. – 102.000 (30.000)
   981. POMMERN. Dukat 1659. XR. – 152.000 (75.000)
   1065. POMMERN. Dukat 1686. XR. – 112.000 (50.000)
   1167. Serafimer-riksdaler 1748. S. – 182.000 (50.000)
   1337. 4 dukater 1839. Praktexemplar! – 137.000 (50.000)

  • Skall vi tolka det som att du fick den? – I så fall – Stort GRATTIS! 🙂

   Själv avstod jag från att bjuda, eftersom en viss herre som samlar göteborgiana hade ”paxat” den … men hade jag vetat att det var du som bjöd … hade ju saken kommit i ett annat läge … 😉

 3. Stämmer, den fick jag till utropspris … vilket förvånade mig. Tycker dessutom den var bättre i verkligheten än på bilden i katalogen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.