Ojämn prisbild även hos Bukowskis

Gårdagens medaljauktion hos Bukowskis i Stockholm bjöd på en varierad prisbild. Kr 79.625:- (inkl. 22,5% provision) för en pampig Hedlinger-medalj över en av våra minst betydelsefulla kungar, måste väl ändå vara ett rekord? Se bild.

Flera andra Hedlinger-medaljer i den Montellska samlingen betalades med likaledes höga priser … medan andra i princip slumpades bort. En typisk ”antingen-eller-auktion” i en tid då de inhemska myntsamlarna är färre än på länge – och medaljsamlarna ännu färre. Gissningsvis klubbades toppnoteringarna till internationella intressenter.

Hedlingers regentlängd i silver (komplett så när som på dedikationsmedaljen) såldes för rimliga 60.000 kr + 22,5%. Ett mycket vackert silverexemplar av ”Grundstenen lagd till Stockholms slotts flyglar 1734” klubbades för fantastiska 48.000:- + provision, medan ett mera alldagligt bronsexemplar av samma medalj (med litet lödspår) endast uppnådde 2.200:- + provision. Den s.k. LAGOM-medaljen 1733, med Hedlingers självporträtt, är populär. Hos Bukowskis kostade nu brons 13.000:- och tenn 11.000:- + 22,5% … trots att man kan misstänka att det rörde sig om senare präglingar?

Hela slutprislistan finns nu på Bukowskis webb (se länk ovan). Skall man försöka sig på en sammanfattning kan man kanske säga att ”stort och blankt” betalas bra idag, medan de mera ”diskreta sällsyntheterna” inte alls uppskattas … samt att få potentiella köpare många gånger betyder ojämna resultat.  – Antingen-eller, alltså.

5 svar på ”Ojämn prisbild även hos Bukowskis

 1. Var på plats i går och LAGOM-medaljen 1733 med Hedlingers självporträtt, som såldes för 13000.- var inte i silver utan det var ett tennexemplar. Ofattbart högt pris även för den.

  • Okey, det förklarar det ”matta intrycket”. Alltså: Brons 13.000:-, tenn 11.000:- + 22,5%. Håller med. Ofattbart högt.

  • Har kompletterat inlägget med en detaljbild … där man längst till höger kan notera den pinkande mannen … för det var väl denne du tänkte på, Dennis …? 😉

   • Ha Ha Ha Ha
    Honom missade jag faktiskt.
    Förstorar man upp bilden nog mycke, så syns till och med ”strålen”
    Verkligen en fantastisk medalj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.