OTHO – Matura Celeritas …

Kan tänka mig att det finns fler samlare än jag som har ”lagt en del objekt åt sidan”, i väntan på att man, någon gång (helst innan pensioneringen), skall få tid att efterforska dem lite närmare. Dessvärre kan det gå många år innan detta blir av … så varför inte använda Internet för att ”söka information genom publicering”…?  – Lika gärna som att leta själv – kan man ju låta andra ta del av den information man hittat … och sedan komplettera denna till allas fromma. – Sagt och gjort! – Här kommer första ”mysteriet”:

Vid första anblicken kan ju detta se ut som en romersk sestertius (medallic sestertius). Stor och praktfull – med en diameter på Ø 42 mm och en vikt på hela 46,00 gram. Åtsidan visar ett högervänt, lagerkrönt och draperat porträtt av den romerske kejsaren Otho, född år 32 e.Kr. och kejsare endast under tre månader år 69 e.Kr. (det s.k. fyrkejsaråret). Omskrift lyder: IMP OTHO CAES AVG P M COS II. Frånsidans omskrift lyder: MATVRA CELERITAS – och visar ”en allegori om måttlighet” (skall det visa sig).

Efter en del sökande hittade jag en dylik med identisk åtsida! – men en helt annan frånsida. Den anrika firman Classic Numismatic Group  beskriver den så här:

– ”Otho. Æ ‘Sestertius’ (Ø 37 mm, 32.37 grams). IMP OTHO CAES AVG P M COS II, laureate and draped bust right / Soldier (Mars?), holding sword and shield, advancing left towards altar; to left, nude victim bound to palm tree; nude victim below altar; S C to either side. After Giovanni Cavino. 1500-1570. Klawans 9.”

Av en tillfällighet hittade jag för några år sedan en renässansmedalj (på Spink’s auktion i London, 24/1-2008), som har samma frånsidesinskription och motiv som ”min Otho”. Denna medalj, över Altobello Averoldo (c. 1468-1531), Biskop av Pola och guvernör i Bologna, mäter Ø 67 mm och är formgiven av Antonio Vicentino omkring 1530/31. Motivet beskrivs så här:  – ”A prince seated on a chair on a raised platform, holding a sceptre in his left hand, receiving an elderly man, holding a spur and a bridle. Beside him, in the background, stand two other persons, one holding a cornucopia”.

När man sedan googlar och bild-googlar lite hit och dit … dyker det upp en bok med en samling gamla kopparstick;  Achillis Bocchii Bonon. symbolicarum quaestionum de Universo genere quas serio ludebat … som på ett lite modernare språk kan skrivas: Emblems of Achilles Bocchius. På bilden här bredvid ses två av dessa kopparstick (nr 82 och 101 i en serie om 150 olika) som dateras till ca 1555 och alltså är utförda av Achilles Bocchius (1488-1562) i hans förnämliga Emblem book. Det högra motivet beskrivs: Eurymnus fallen on the ground, Pollux and Castor fighting in the centre set in a landscape. – Nog är motivet ganska så likt det på frånsidan på CNG:s medalj (bild 2). Matura Celeritas-motivet är i alla fall närmast identiskt med min Otho-medalj (bild 1).

Så där, nu har jag börjat så smått på denna historia … nu håller vi tummarna för att någon kunnig läsare snappar upp detta … och fortsätter komplettera historien med nya uppgifter, teorier, litteraturhänvisningar, ursprung, datering etc. etc.

2 svar på ”OTHO – Matura Celeritas …

 1. Satt framför TV’n och slö surfade lite och gjorde en sökning på ”MATVRA CELERITAS” och fick då en del intressanta träffar bla en notering i denna bok på googlebooks, länk: http://tinyurl.com/chucvtk

  Boken heter ”A Collection of Voyages and Travels vol 6” och ingår i denna serie ”A Collection of voyages and travels [microform] : some now first printed from original manuscripts, others now first published in English : in six volumes with a general preface giving an account of the progress of navigation from its first beginning (1732)”
  På sidan 445 i denna volym (6) så står följande beskrivning på en medalj som visats i ett bibliotek ’one a medallion in brass, thus inscrib’d, IMP OTHO CAES AVG P M COS II – MATVRA CELERITAS.
  Detta verkar ju stämma bra med ditt objekt.
  Tyvärr framgår det inte mycket mer information om medaljen, jag skummade bara igenom texten lite snabbt och om jag fattade rätt så fanns medaljen i ”Bibliotheca Amberbachiana” i någon kyrka(?) i Basel.
  Amerbach kabinett verkar finnas på Basel’s Historiska museum nu.

  Hittade även en annan medalj med samma/liknande åtsida som ditt här:
  http://warburg.sas.ac.uk/vpc/VPC_search/mirror_subcats.php?cat_1=12&cat_2=75&cat_3=510&cat_4=878&cat_5=891&p=1

  Det går säkert hitta mer information om tar sig lite tid och söka.

  Go kväll!

  • Hej Mikael,
   Stort TACK för detta! Den först länken (som jag f.ö. kortat ner) har jag sett tidigare … men den andra, med Achille Bocchi-medaljen, var ny för mig. Intressant! Skall ta och kolla upp detta spår lite närmare … så kanske ”mysteriet” kan komma en bit närmare sin lösning … 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.