Vad engagerar myntsamlare?

För två veckor sedan berörde jag lite hastigt det djupt rotade faktum att det är väldigt ont om myntskribenter – men att det trots allt finns hyggligt med intresserade läsare.

Och nu har jag roat mig med att försöka undersöka vilka ämnen som egentligen engagerar myntsamlare här på Myntbloggen.se …?  – Så här ser topplistan ut:

 • Förfalskningar & bedrägerier på Tradera
 • Köpa på MISAB och sälja på Tradera
 • KMK/SNF och numismatik på Internet
 • Traderas anstötliga horkalsmynt
 • Kvalitetsbedömning & myntbeskrivningar
 • Raritetsbeteckningar & provenienser
 • Felaktigheter i värderingsböcker

Ovanstående är ett tappert försök att kategorisera vilka bloggämnen som renderat flest kommentarer här på Myntbloggen. Generellt så har omkring en fjärdedel (25%) av inläggen (hittills 180 stycken) kommenterats – med upp till 15 kommentarer! Och ger man sig på att försöka sammanfatta vad som engagerar myntsamlare … verkar minsta gemensamma nämnaren vara … – Mynthandel och myntauktioner på internet!?

Om detta sedan sammanfaller med vad läsekretsen önskar läsa om, är en helt annan fråga? Eftersom ”numismatiska artiklar/blogginlägg” kommenteras i så liten grad, är det svårt att sia om intresset för detta.  – Något som naturligtvis kan avhjälpas genom att fler vågar engagera sig, fråga och på olika sätt bidra till en levande diskussion om mynt!
För till skillnad från de flesta andra svenska myntsajter, erbjuder faktiskt Myntbloggen denna gyllene möjlighet att kommentera, fråga och lägga sig i det som skrivs. Här är ALLA välkomna att delta! Internet är perfekt för interaktion! … så börja interagera! ;o)

                   

Då myntsamlandet och numismatiken innehåller en så fantastisk bredd av samlar- och intresseområden är det naturligt att varje samlare har sin/sina specialiteter. Så att medeltidssamlaren mest skriver om medeltidsmynt, variantsamlaren om varianter och SNF:aren om Svenska Numismatiska Föreningen … är ju inte alls konstigt. Själv tycker jag dock att det finns en poäng i att försöka variera sig, eftersom hobbyn bara blir mera intressant ju fler infallsvinklar man får. Så även om det även i fortsättningen kommer att bloggas om aktualiteter, tips, varningar och annat dagsaktuellt … skall jag självfallet också försöka fortsätta producera såväl läckra myntbilder som kåserande texter och mera djuplodande numismatiska bidrag.  – Varierat & dagsaktuellt!  – Alla skall trivas!

3 svar på ”Vad engagerar myntsamlare?

 1. Ulf, det är inte säkert att kommentarsfrekvensen speglar intresset för vad som avhandlas på myntbloggen. Det kan ju vara så att man är stum av häpnad ! Ett exempel: ”Evert Taube 123 år”. Jag hade ingen aning om att Evert formgivit en medalj, men det blogginlägget kommenterades av andra.

  För övrigt finns det väl hur mycket som helst att skriva om, och börjar idéerna sina är det väl bara att ge se på de utländska mynten – t ex Gotland och Europa under medeltiden.

 2. Hej
  Tror inte man kan bedömma vad myntsamlare tycker är intressanta artiklar med antalet kommentarer. Kanske du skulle ha en ”gilla” knapp vid varje inlägg?
  Instämmer att variation är viktigt, hade du bara bloggat om myntauktioner på internet så tror jag att intresset av din blogg hade sjunkit med en gång
  Vill du ha en lista på blogg område som jag hade tyckt varit intressanta så mailar jag dig gärna en lista.

  Även om jag inte har kommenterat så mycket så uppskattar jag att läsa dina (och andras mynt bloggar).

 3. Håller med er båda, precis som jag skrev: ”Om detta sedan sammanfaller med vad läsekretsen önskar läsa om, är en helt annan fråga?”
  När det gäller fantasin att hitta på ämnen är den nog mest dagsformen som avgör. Ämnet är gigantiskt! Men jag tar väldigt gärna emot tips och idéer om bloggämnen. Om jag sedan skriver om dem – eller inte – är naturligtvis en annan sak … men finner jag det intressant … så varför inte?

  Läste förresten att SNF:s sekreterare ”kände sig gammal” när tonårssonen kallade hans bloggande för ”stenålder”. Själv tycker jag inte alls att FaceBook och Twitter är speciellt åldersrelaterat – bara ointressant. Inte heller diverse gratistjänster för bilder eller dito mobilappar är något som lockar mig. Däremot tror jag att YouTube kan vara användbart … trots att mynten oftast ligger stilla. ;o) För övrigt går det alldeles utmärkt – t.o.m. för tonåringar! – att läsa Myntbloggen i sin smartphone. – Det går t.o.m att kommentera! ;o)

  Till sist ett tips till SNF-gubbarna angående återväxtproblemet: Sikta INTE in er på tonåringarna! – Utan istället på a) de som är yngre (efter moped och tjejer är det för sent) och b) de som är +30 eller +40, har familj, Volvo och dragkrok … och leter en hobby (de kanske haft i unga år?). – De kan fastna! ;o)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.