12 svar på ”GOTT NYTT ÅR!

 1. Hej. Min pojke, som är 4 år och jag, som är hans mamma ska i all enkelhet börja ”samla mynt”, dvs på en 4-årings nivå. En krona, femma och tia av varje årtal ska sparas, och det blir en spännande present varje gång vi får växelmynt i affären. Vår fråga är: har det präglats mynt varje år i modern tid, eller finns det år då man ”hoppat över”? En annan fundering är: hur stor har upplagan varit varje år? Tacksam för svar och gott nytt år!

  • God fortsättning!

   Ja, på senare tid har varja valör givits ut varje år. Och ”senare tid” är rätt långt tillbaka när man är myntsamlare. 🙂 Det kan ibland dröja lång tid innan de dyker upp i cirkulation; det är inte ofta man får syn på något i plånboken samma år som det är daterat.

   Om du går till http://www.riksbanken.se och väljer fliken ”mynt” så framgår det vilka modeller som förekommit olika år, och även vilka specialmynt som kommit då och då.

  • Hej Annelie,
   Att samla mynt tillsammans med barnen är väl en utmärkt idé! Typer, årgångar – eller varför inte överblivna ”semesterpengar”? Konst, historia, geografi etc. bara fantasin kan sätta gränser.

   Och för att svara på din fråga; nej, det har inte präglats mynt varje år i modern tid – speciellt inte i samtliga valörer. Sverige har inte ens ett eget myntverk numera. Sedan 2008 präglas “Sveriges mynt” av Rahapaja Oy i Finland.

   https://myntbloggen.se/2012/08/26/nar-sverige-hade-eget-myntverk/

   Upplagorna på såväl svenska som utländska mynt och sedlar efter ca 1930 är generellt ”oändliga”. Ingen bristvara m.a.o.

   • Ulf, jag antar att du med ”modern tid” menar sedan kronor/ören infördes 1873, eller något i den stilen. Men vad gäller den tidsperiod som man kan få som växel i affären så är det väl ändå så att man givit ut alla år i alla valörer? Det senaste uppehåller jag känner till är 1974-1975 då man inte gav ut några mynt. (Åtminstone inte där man angav de åren.) Och innan dess får man väl gå tillbaka till 1920-talet om man fortfarande begränsar sig till nu cirkulerande valörer.

    Har jag fel?

 2. jättekul att du lär grabben något så roligt
  ulf gilla nog inte att jag säger det men det finns en bok som heter myntboken skriven av archie tonkin
  finns på tradera och bokhandeln
  där står det mesta som ä intressant för en nybörjare, upplagor också
  men ä försiktig med den den gå lätt sönder så ge den inte till grabben med en gång
  men du kan ju läsa den själv
  lycka till

 3. Hej,
  Jag har just köpt en Dukat 1845/4 ”smalt huvud”. Finns det några uppgifter hur många som präglats av den typen? Jag har också haft svårt att hitta tidigare priser/auktionspriser. Tacksam för all info eller idéer var jag kan hitta info angående denna dukat.
  Magnus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.