CHRISTINA REGINA 1680

Ni som följer oss på FaceBook har redan noterat att Lennart på Sonesgården uppdaterat sin hemsida med ett par trevliga Kristina-medaljer. Kikade lite i min ”bildbank” och hittade en av dessa medaljer – Giovanni Hameranis medalj över drottning Kristina, 1680.

På åtsidan ses drottningens högervända bröstbild, med uppsatt lockigt hår, samt omskriften CHRISTINA REGINA. På frånsidan en stor jordglob med kartritning, samt omskriften NE MI BISOGNA NE MI BASTA – 1680. Medaljen återfinns som nr 114 på sidan 317 i del 1 av Bror Emil Hildebrands referensverk. Denna och en rad andra medaljer brukar rubriceras efter Hildebrands rubrik: ”Drottning Kristinas (ringaktning av det jordiska och) längtan efter något fullkomligare”. Åtsidan till denna medalj har för övrigt använts även till Hildebrand nr 100 – som är daterad 1675.

I verket ”Biographical Dictionary of Medallists” av L. Forrer, kan vi läsa följande om konstnären: – Giovanni Martino Hamerani (1649-1705) was one of a family of celebrated medallists and coin engravers who were employed for nearly two centuries at the Papal Zecca of Rome. Giovanni Hamerani was born in Rome, the son of Alberto Hamerani. Giovanni left behind two sons, Ermenegildo and Ottone and a daughter Beatrice, all three of whom distinguished themselves as noted medal engravers. After his father’s death, Giovanni Hamerani was appointed Medallist to Pope Clement X and later also to Innocent XI, Alexander VIII, Innocent XII, and Clement XI. In 1684 Hamerani was elected to be a member of the Academy of St. Luca. Bolzenthal remarks that this artist, in common with his father, possessed a pure artistic taste, and in style, expression and strength of execution, was much superior to the engravers of his time.

2 svar på ”CHRISTINA REGINA 1680

  1. Jag tillhör de så¨kallade smygtittarna på din blogg. 🙂 Här på Gotland händer det väl inte så mycket vad gäller mynt/medaljsamlande och inte fyndar man något på auktioner heller…. 🙁

    För en tid sedan blev ett kabinettskåp från 1600-talet inlämnat på en auktionsfirma här och först kallade auktionsförättaren det för myntskåp till mig. Det skänktes till Wisby Läroverk på 1800-talet och inrymde sedan dess myntsamling. Lådorna i skåpet sägs vara helt ombyggda med ny inredning på 1920-talet och det är ju faktiskt möjligt att de dessförinnan haft en inredning avpassad för mynt? De kabinettskåp för myntsamlingar jag googlat fram har dock haft gängse smala lådor. Har det funnits myntskåp med denna typ av lådor på 1600-talet för jag tror framsidorna är ursprungliga? Hur har dessas ”inredning” då sett ut?

    Det har blivit bråk om försäljningen av skåpet så det är ganska osäkert om det kommer säljas.

    Länk till auktionen: http://www.smagarde.nu/detailed_info.asp?ID=281&aid=14506&page=9

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.