The Saddle Ridge Treasure

Ni som hänger med på FaceBook har väl redan läst om den fantastiska guldmyntskatten som hittades av ett par i Kalifornien förra våren. Tänk att hitta 1.427 guldmynt på sina ägor.

När jag läser lite vidare om denna fantastiska historia stöter jag på ett namn jag känner igen:

– ”After some initial research, they contacted Donald Kagin and David McCarthy of the numismatics firm of Kagin’s in Tiburon, California, who is representing the owners”.

Ha!, där ser man. It’s a small world!
Honom har jag suttit och snackat mynt med på hans kontor i utkanten av San Francisco. Det var i samband med ett besök hos min emigrerade moster Marianne och hennes man Jack, i Lafayette utanför San Francisco 1998, som Jack tyckte vi skulle ta en tur och hälsa på ”Don Kagin, Phd”. Han var nog lite imponerad både av mynthandlaren, hans titel och det anrika familjeföretaget! Dessutom hade de två träffats några år tidigare då mina föräldrar varit på besök. Den gången hade jag skickat med några amerikanska mynt – bl.a. en serie trevliga s.k. ”California Fractional Gold Coins”, som var en av Kagin’s specialiteter – så dem köpte han mer än gärna.

Och när så ”Ottosson junior” dök upp undrade Kagin naturligtvis om jag hade fler – vilket jag dessvärre inte hade. Vi pratade både om det ena och det andra, men speciellt förtjust blev han över att få några nummer av Mynttidningen … trots att han naturligtvis inte begrep ett ord svenska. 😉  Han tyckte de såg väldigt proffsiga ut och rekommenderade mig att ta kontakt med någon internationell tidskrift – typ World Coin News eller Coin World. Han undrade också om jag kunde fixa fram ett 8- eller 10-dalers plåtmynt? 😉  – Tack för komplimangen! När jag sa att en 8-daler SM klubbats för 630.000 SEK, blev han inte det minsta förskräckt. Tvärtom! Han berättade att för honom var det många gånger lättare att sälja något ”unikt och/eller spektakulärt” än en massa dussinvaror. Han sökte toppar.

Hur som helst fick jag ett avbrott i golfandet och en väldigt trevlig pratstund med en av höjdarna inom den amerikanska mynthandeln. En lättsam och opretentiös man.

  

 

 

 

 

Guldmyntskatten har nu konserverats, katalogiserats och ”slabbats”. Don Kagin har som sagt fått uppdraget att hjälpa upphittarna med rådgivning, marknadsföring och försäljning. Toppobjektet är ett 20-dollars guldmynt (Double Eagle) 1866-S (San Francisco Mint) av typen utan mottot ”IN GOD WE TRUST” ovanför örnen på frånsidan. Bara denna värderas till en miljon dollar! Hela samlingen till omkring 10 miljoner dollar. Här följer en lista på de finaste mynten i ”The Saddle Ridge Treasure of U.S. Gold Coins”:

  • 1866-S $20 Double Eagle, no motto valued at around $1 million
  • 1866-S $20 Double Eagle, with motto PCGS MS62+ (finest known)
  • 1873 $20 Double Eagle (Closed 3) graded MS62 (tied finest known)
  • 1877-S $20 Double Eagle PCGS MS65 (tied finest known)
  • 1888-S $20 Double Eagle (four) PCGS MS64 (tied for finest known)
  • 1889-S $20 Double Eagle (two) graded PCGS MS65 (tied for finest known)
  • 1894-S $20 Double Eagle PCGS MS65 (tied for finest known)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.