Bondetåget 1914

Idag är det exakt 100 år sedan 30.000 svenska bönder från hela landet reste till Stockholm för att delta i ett demonstrationståg – det s.k. Bondetåget. Detta för att protestera mot den liberala regeringens ”mesiga” försvarspolitik och stödja konung Gustaf V:s mera realistiska(?) syn på Sveriges försvar, strax innan 1:a världskriget. Mera om Borggårdstalet hos Dick.

I samband med denna historiska händelse präglades en stor mängd ”kopparpengar”  (s.k. jetonger – små medaljer), med kungaparets förenade bilder samt KONUNG GUSTAF V * DROTTNING VICTORIA på åtsidan och texten: MED FOLKET FÖR FOSTERLANDET – MINNE AF BONDETÅGET 1914 på frånsidan. Denna lilla medalj är formgiven av mynt- och medaljgravören Adolf Lindberg och är mycket, mycket vanlig. Åtskilliga är de ställen – byrålådor, skrin, dosor, cigarettaskar etc. – där dessa kan återfinnas. Ett av de allra första numismatiska objekten som landade i min samling var just en sådan! – Som min far hade ”liggande till ingen nytta” och som jag då fick överta. Ett livslångt mynt- och medaljintresse kan ofta starta med de mest simpla objekt … 😉

Tänk på det! – Och låt barn och ungdom i din närhet överta sådant du inte behöver!
Och har du dessutom en bra historia att skicka med objekten – ja, så mycket bättre!

3 svar på ”Bondetåget 1914

  1. Hej. Var kan jag hitta ett sådant mynt att köpa? Jag skulle mycket gärna vilja ha ett då båda mina föräldrar var födda 1914. De gick bort för ett par år sedan, och jag tänkte lägga minnesmyntet på minnesbordet. MYCKET TACKSAM FÖR TIPS. vänligen Karin

    • Hej Karin,
      Mejla mig din adress, så skickar jag ett exemplar till dig. Min mejladress finns i högerspalten. Försökte mejla till dig … men jag tror det blivit fel på någon bokstav i mejladressen du uppgett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.