Tre Kronor 1894 & 1897 …

Brukar då och då … i min jakt på numismatiska nyheter … googla lite på ”mynt” och diverse andra relaterade ord och uttryck. Idag fann jag denna sida på Svenska Dagbladet (SvD) som handlar om  – ”Lösningen på svåra 1800-talsgåtan”…

… som visade sig vara:  – ”Det som syns på bilden är en modell av slottet Tre Kronor som byggdes upp på torget till 300 års-jubileet av Gustav II Adolfs födelse – han föddes för övrigt just på detta slott. Drygt 500 av er läsare gissade på Djurgården 1897, vilket förstås är förståeligt med tanke på att en modell av slottet även då fanns på Stockholmsutställningen”.

Bilden här till höger, liksom frånsidesmotivet på medaljen ovan, visar Gamla Stockholm och den fullskalemodell av Slottet Tre Kronor som byggdes upp till Stockholmsutställningen 1897. Normalt är denna medaljfrånsida (graverad av Axel Asplund) emellertid kopplad till en åtsida (av Adolf Lindberg) med Oskar II:s vänstervända porträtt – se bild nr 5 i Ulf Nordlinds och Ian Wiséhns artikel ”Stockholmsutställningen 1897” i SNT 6-1990, sidorna 136-140. Hybriden med Gustav II Adolfs högervända porträtt (liknande det på 1894-års minnes-medalj av Adolf Lindberg), finns inte upptagen i nämnda artikel. Kanske är det en provprägling anno 1897…? Båda är präglade i tenn, Ø 42 mm.

Exakt denna åtsida (men med matterad yta) har senare använts till dessa tre medaljer.

  • Sala Jubileumsutställning 1624-1924 (silver Ø 41,5 mm).
  • Göteborgs 300-årsjubileum 1623-1923 (brons Ø 41,5 mm).
  • Götiska Förbundet – Till hjältens minne 1632-1932 (silver Ø 41 mm).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.