Carl Michael Bellman

Inom numismatikens underbara värld finns i princip hur många samlarområden som helst att välja bland. Fantasin är egentligen den enda begränsningen.

Den som är road av medaljkonst, konstmedaljer, personmedaljer … eller kall öl? … 😉 … skulle till exempel kunna ge sig på att samla olika konstnärers porträttmedaljer över Carl Michael Bellman (1740-1795). På bilden ovan en lite kollektion dylika signerade av kända skulptörer som Pehr Henrik Lundgren, Lea Ahlborn, Gösta Carell, Leo Holmgren, Ernst Nordin, Elsie Dahlberg m.fl.

Tycker man bättre om Evert Taube (1890-1976) är det bara att gå vidare till detta blogginlägg från i mars månad. Herrar Lundell och LeMarc har dessvärre inte begåvats med några medaljporträtt … ännu … kanske ligger det inte riktigt i tiden …?

Det är varmt idag. Och fredag är det också. Och semester!  – Kanske dags för en iskall Bellman …?  😉   – Trevlig helg på er!

1 svar på ”Carl Michael Bellman

  1. Jo, visst är medaljerna över Bellman riktigt bra… men… det bästa Bellmanporträttet finns inte på medalj, målning eller teckning. Jag tycker det är skapat av Tomas von Brömssen. Hans tolkning av personen ifråga är bland det mest gripande jag sett. Övriga må ursäkta…

    Leif

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.