Kronprinsessan Victoria

Idag fyller H.K.H. Kronprinsessan Victoria 36 år. Stort GRATTIS!
Och i Frankrike firar man samtidigt nationaldag och 224-årsdagen av stormningen av Bastiljen 1789. Google uppmärksammar att demon-regissören Ingmar Bergman skulle fyllt 95 år idag om han levat.

Dagen till ära tänkte jag bjuda på ett par ”gamla” medaljer över vår lilla kronprinsessa. Ovanstående är präglad med anledning av Victorias 18-årsdag 1995 – och pryder även omslaget på Mynttidningen 3-1995. Konstnärinnan bakom denna medalj heter Anni Sundin, som kanske är mest känd för att ha utfört en rad olika minnesmynt. Victoria-medaljen är utförd efter en förlageteckning av Karin Mörk Hamilton. Medaljen, som mäter Ø 45 mm, utgavs av Myntverket i Eskilstuna 1995 och präglades i guld (20 ex.), silver (700 ex.) samt brons (400 ex.).

Även när Victoria fyllde 20 år 1997 utgavs en medalj. En myntliknande sådan, formgiven av den brittiske skulptören Ian Rank-Broadley och slagen på Den Kongelige Mynt i norska Kongsberg. Medaljen som är präglad i sterlingsilver mäter Ø 39 mm och väger 33,8 gram. Liksom den förra har denna kronprinsessans personliga vapen på frånsidan, jämte omskriften HERTIGINNA AV VÄSTERGÖTLAND. Upplagan på denna är även den ”myntliknande” med imponerande 10.000 exemplar – d.v.s. astronomisk i medaljsammanhang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.