Samtida förfalskning …?

Hoppas helgen varit skön och att även ni prioriterat en lagom kombination av arbete och avkoppling i det vackra vädret – framför alltför mycket mynt.

Men lite mynt kan väl inte vara farligt? Innan internet var ju sommarmånaderna minst sagt lugna i myntbranschen … men nu för tiden är det ju faktiskt ganska bra fart även när solen skiner.  – Och när kvällen kommer kan man ju passa på att blogga lite …

På eBay såldes t.ex. i helgen ett ganska roligt ”stockholmsöre 1618”. Översta myntet på bilden till vänster. Stilen är ”lätt grotesk” och det är svårt att kringgå misstanken om en samtida förfalskning. Jämför med det nedre myntet (1619) som är garanterat genuint. Klicka på bilden för att se en förstoring.

Förutom den avvikande stilen har ettöringen 1618 ett ”myntmästar-märke” (bitecken) som påminner om en dödskalle (kl. 12 på båda sidor).

Denna, liksom en del avvikande ”1611:or” , har den senaste tiden saluförts av eBay-säljare i Baltikum (eventuellt kan det vara fynd därifrån?). Den ovan länkade bilden visar två stämpelidentiska exemplar i ”udda stil”. Notera det bakvända N:et i MONETA samt bitecknet ”tre bär på stjälk” (kl. 12 på båda sidor + kl. 3 på frånsidan). Fler varianter på 1611 års stockholmsöre hittar ni på Tony ”Trinten” Kamils hemsida.

3 svar på ”Samtida förfalskning …?

 1. Hej.
  Jag såg ettöringen 1618 med ”dödskallarna” i omskriften och blev lite intresserad,så jag bläddrade lite i auktionskatalogerna och såg att det såldes en likadan på MISAB 2 nr.596.Så den är ju inte unik men ändå ganska rolig.
  Erik.

 2. Öringarna från 1611 påminner stilmässigt om Hans Menzinskys variant F1, I min lista återfinns F1 som ”11 trepunkt 1”, Stilen finns även i en del andra varianter från året. Jag tror mynten är äkta samt att de är präglade sent 1611. Klart är dock att det inte är Stockholmspräglingar 😉
  Kul att det dykt upp nya roliga varianter, synd dock att jag missade dom 😀

 3. Tack Erik!
  Då fick vi dels (det lite otydliga) årtalet bekräftat och dels en alternativ benämning på ”dödskallarna” – nämligen ”keruber”.

  Tack Tony!
  För referenserna på ”1611:orna” … men varför denna hemlighetsfulla attityd!? 😉 – Varför inte dela med sig? … – ”Jag tror mynten är äkta samt att de är präglade sent 1611. Klart är dock att det inte är Stockholmspräglingar”…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.