Mysterium II – rena grekiskan

Eftersom publiceringen av Otho-medaljen med MATVRA CELERITAS på frånsidan blev så lyckad och gav ”lite kött på benen”, tänkte jag nu lagom till helgen bjuda på ytterligare ”en nöt att knäcka”.

Den lilla medaljen på bilden t.v. har jag haft liggande i samlingen i bortåt 40 år! – utan att lyckats ta reda på dess ursprung. Den är uppenbarligen gjuten och mäter endast Ø 21 mm – vikten är bara 7,12 gram.
På frånsidan finns en högervänd bröstbild av en kvinna … och på frånsidan en stående, hjälmprydd(?) figur med spjut och sköld … Athena / Minerva?  Inskriptionen är skriven med grekiska bokstäver … men vad står det egentligen …?

Personligen tycker jag den påminner lite om de, ofta små, antikinspirerade medaljer med grekiska inskriptioner som Valerio Belli (1468-1546) gjorde … men jag har inte lyckats finna just denna. Jämför med Arvid Karlsteens förmodade gesällarbete som tidigare avhandlats här på Myntbloggen.

Så där ja … då får vi se om? – och vem som knäcker denna nöt …?

Ha en trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.