Prisad med tvåkrona

De första snödropparna tittar fram … och igår åt vi årets första våfflor – i trädgården! Härligt, det går åt rätt håll nu. Våren är i sikte …

Fixade Du att finna fem fel i förra veckan …? Några gjorde det i alla fall – det har jag mejl-bevis på. Hur som haver skall vi väl visa de rätta svaren:

  • GUSTAV med V istället för F
  • S:t Eriks-märket upp-och-ner
  • FOLKE istället för FOLKET
  • Spegelvänd hjärtsköld
  • Utan punkt under Kr

Blev det alla rätt …?  ;o)

När vi ändå är inne på ”tvåkroningar”, tänkte jag dagen till ära bjuda på några dylika av det lite udda slaget … några som ”fått ett nytt liv” – i form av pris- och minnesmedaljer.

På den tiden, för inte så länge sedan, som vi hade äkta silver och guld i våra mynt, var det inte ovanligt att en blank tvåkrona – eller rentav en gyllene guldfemma – gavs bort som present. (Ibland upplimmad på ett gratulationskort … något som långt senare fått myntsamlare att förväxla dem med felpräglingar – som dock försvinner med aceton).

En variant på detta är mynt som gjorts om, för användas som priser etc. En större modell av s.k. ”love-tokens” (småmynt med graverade namn, använda som berlocker) skulle man kanske kunna säga. Här följer några Oskars-tvåkronor i denna genre.

Oskar II. 2 Kronor 1876-1880.
Frånsidan nedslipad och graverad med texten: Af Segelsällskapet Vettern till … för utmärkt segling inom en prydlig kantbård.

En snabb sökning på nätet gav vid handen att detta segelsällskap bildades år 1885 och fortfarande existerar!  – Segelsällskapet Vättern – Vadstena.

– Segelsällskapet Vättern är en gammal anrik klubb som bildades redan 1885. SSV är ett av de äldsta segelsällskapen i Landet och det äldsta i Vättern. Klubben har i alla tider haft ett brett intresse av kappsegling.

Oskar II. 2 Kronor 1890. 
Frånsidan nedslipad och graverad med texten: Skjutskolan 1890 längs övre kanten och 9:de Pris i mitten.

Har dessvärre inte hunnit efterforska vilken skjutskola som kan tänkas vara självskriven som ”Skjutskolan” i bestämd form, men det kanske någon i läsekretsen kan upplysa om …?  Eftersom tvåkronan är av den typ som introducerades år 1890 och gravyren lämnar samma uppgift, får man väl i alla fall anta att årtalet stämmer.

Oskar II. 2 Kronor 1900-1904.
Frånsidan nedslipad och graverad med texten: 1:sta Pris K.F.G.A.R. 1902 på tre rader, allt inom en enkel kantbård.

Även här går jag bet. Vad kan förkortningen K. F. G. A. R. stå för? Kungl. någonting (militärt?) …? Kamrat Föreningen …??  – Vem löser denna gåta …?

Oskar II. 2 Kronor 1900-1904. Frånsidan (utom pärlkanten) nedslipad och graverad med texten: Till Minne af Ludvig Kockum
19-2/4-05
på fyra rader, allt inom myntets pärlkant.

Ludvig Kockum (1835-1905) var svensk godsägare, skånsk kommunalpolitiker och riksdagsman i första kammaren. Han var även ordförande i Malmöhus läns hushållningssällskap åren 1897–1903. Datumet på tvåkronan stämmer överens med Kockums dödsdag – och kanske har den delats ut vid begravningen?  – Det är kanske ”ett privat kastmynt” vi har med att göra …?  ;o)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.