Vapen med Merkurius & Pan

Som göteborgare med alingsåspåbrå känner man ju naturligtvis till industrimannen och ”potatiskungen” Jonas Alströmer (1685-1761), som ju till och med står staty både i Göteborg och Alingsås. Och som mynt- och medaljintresserad även att hans porträtt återfinns på två minnesmedaljer, utgivna av Vetenskapsakademien 1775 respektive Svenska Akademien 1824 – och formgivna av Gustaf Ljungberger och G. A. Enegren.

Har emellertid inte reflekterat så mycket över motivvalen på dessa bägge medaljers frånsidor – förrän jag fick se det Alströmerska släktvapnet. Själva vapenskölden hade jag noterat på medaljen över August Alströmer i ett tidigare blogginlägg, men när jag fick se att sköldväktarna var inga mindre än Merkurius och Pan – var detta en nyhet som jag genast associerade med nämnda medaljer. Och därmed fick jag också en förklaring till medaljutgivarnas/-gravörernas motivval.  – Man lär så länge man lever.

Bror Edvard Hyckert beskriver frånsidorna till Jonas Alströmer-medaljerna så här:

  • Hy. I:197:3 = CURAT OVES OVIUMQVE MAGISTROS,  Pan med herdestaf och pipan bredvid sig, sittande på en klippa invid ett träd.
  • Hy. I:198:4 = HIC LABOR – HINK LAUDEM,  Merkurius, med en olivkvist i den utsträckta högra handen och kaducén i den vänstra, ståendes bredvid en gumse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.