Allt är inte guld som glimmar

Jaha, nu är både London-OS och semestern slut. Dags att börja jobba igen. Det blev ett magert OS för svensk del. Ett guld, fyra silver och tre brons. Bäst var seglarna Fredrik Lööf och Max Salminen som tog OS-guld i starbåt – och så handbollslandslaget! – som i alla fall gav fransoserna en match om guldet. Flest OS-medaljer genom tiderna har den amerikanske simmaren Michael Phelps, som med sina fyra guld och två silver i London nu har tagit totalt 22 OS-medaljer! (varav 18 guld!) under tre Olympiska Spel.

De olympiska medaljerna har denna gång designats av Professor David Watkins på London’s Royal College of Art. Medaljerna mäter Ø 85 mm i diameter, är ca 7 mm tjocka och väger 375-400 gram. Till OS har man präglat 2.100 exemplar och eftersom man tydligen skall använda samma medaljer vid Paralympic (den 29/8-9/9), finns ytterligare 2.600 medaljer färdiga för utdelning. Totalupplagan landar då på 4.700 ex. Medaljerna är präglade på The Royal Mint i Llantrisant i södra Wales – med 15 slag à 900 tons tryck! Mellan var femte slag har man rekristallisations-glödgat ämnena i en 750 grader Celcius varm ugn. Den totala produktionstiden för varje medalj uppges till inte mindre än 10 timmar!

Motivet på åtsidan är den grekiska segergudinnan Nike (romarnas Victory), enligt formgivaren syboliserande spelens anda och tradition, svävande över Panathinaiko-stadion (huvudarena för de första moderna Olympiska Spelen i Aten 1896). Omskriften lyder kort och gott: ”XXX Olympiad London 2012”.

Frånsidans motiv utgörs av emblemet (logotypen) för London OS 2012, kallat: ”Metaphor for modern city” – en stilicerad bild av årtalet 2012 placerat i två rader, med ”london” i första 2:an och de olymiska ringarna i 0:an, bakom detta slingrar floden Themsen fram som en symbol för London, och under det hela ligger ett virrvarr av genomkorsade räta linjer i olika vinklar, representerande ”athletes radiating energy”.

På randen (medaljens kant) graveras respektive pristagares namn och olympisk gren. Bandet är purpurfärgat med anledning av Drottning Elizabeths diamant-jubileum på tronen. Men allt är inte guld som glimmar, ”guldmedaljerna” väger bortåt 400 gram, men innehåller endast 6 gram guld. De är nämligen tillverkade i förgyllt sterlingsilver.

  • GULD – Förgyllt silver (6 gram guld på 92,5% silver, 7,5% Cu)
  • SILVER – Sterlingsilver (925/1000 silver, 7,5% Cu)
  • BRONS – Medaljbrons (97% Cu, 2,5% Zi, 0,5% Sn)

Nu var ju detta inte första gången London arrangerat de Olympiska Spelen. Första gången var redan 1908, då de fick flyttas från Rom p.g.a. ett vulkanutbrott på Vesuvius 1906. Sverige kom på tredje plats i medaljligan med 25 medaljer! Nästa gång London arrangerade var 1948, när spelen återupptogs efter andra världskriget. Och då kom Sverige faktiskt på andra plats(!) i medaljligan (efter USA) – med hela 44 medaljer, varav 16 guld! – Det lönade sig uppenbarligen att klara sig undan kriget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.