Struligt Tradera – Smidigt eBay!

Tänkte jag skulle starta om lite trevliga objekt på Tradera … men det gick väl ”så där”. Funktionen ”Lägg upp på nytt” på Tradera är under all kritik. Man bockar för ett tjugotal nummer – och så laddas 1-2 upp. Efter fem försök tröttnade jag … och loggade in på eBay istället. Oj, oj, oj vilken skillnad! Bocka för det man vill lägga ut … och du får fram en överskådlig lista där man kan ändra annonslängd, format (auktion eller köp nu), priser, bilder – ja precis vad du vill. Och hela tiden får du ett uppdaterar pris på annonskostnaden. Därefter är det bara att klicka och godkänna. Klart!

Även efter avslut är eBay fullständigt överlägset Tradera för oss säljare. Enkelt och smidigt på alla vis. Inget pappersstrul som på Tradera. Man slå lätt ihop flera objekt till en räkning med kombinerad frakt, automatisk faktura via PayPal, snabba betalningar, fält för att knacka in REK-nummer – som då automatiskt genererar ett mail till köparen att grejerna är skickade etc. etc. Tidssparande och smidigt! – Ett rent nöje! 🙂

Ett annat problem med Tradera är ju givetvis den alltjämt växande illojala konkurrensen. Strömmen av falska mynt på Tradera bara fortsätter att öka. Att anmäla (eller blogga om saken) är tydligen fullständigt meningslöst. Tradera är mycket mera fokuserade på att tjäna pengar, än på att försöka förbättra sitt skamfilade rykte. Och man har uppenbarligen inga betänkligheter över att profitera på en omfångsrik palett av bedrägerier och bedrägeriförsök.

Tidigare i veckan fick jag tips (från Damnark!) om en Tradera-säljare som tydligen saluför billiga piratkopior av digitala publikationer från det amerikanska numismatiska förlaget Krause (välkänt bl.a. för storsäljarna World Coins och World Paper Money). Sådana tilltag kan nog bli ganska dyrbara, både för Tradera och säljaren. Den ryska falskmyntförsäljaren som omskrevs i måndags har nu för övrigt utökat sitt sortiment från 45 till 80 förfalskningar. Tradera gör ingenting. Snart är det väl tusentals …?

2 svar på ”Struligt Tradera – Smidigt eBay!

 1. Så rätt så, Ulf. Det ökar lavinartat. Folk har inga skrupler längre. Jag gissar att det är människor som inte har det lätt att leva ett anständigt liv och ser chansen till extra cash. Moralen i vissa länder är inte hög. När styrande personer beter sig som diktatorer eller på andra vis likt korruption, förstör de inte bara landets rykte, utan även många människors sätt att överleva. Det senaste barnsliga påhoppet på Bildt, visar vilka människor vi har att göra med.

  Krause… Det är många gånger jag surfat in på deras websajt, bara för att konstatera det blir dyrt med några böcker. Men med böckerna följer det med en skiva som innehåller vad boken innehåller. En vild gissning att det är PDF format. Om jag förstått deras reklam rätt, så kan man inte endast köpa skivorna.

  Å andra sidan, sitter med en gammal Krause från 1981 och den har servat mig väl. Då fanns alla länderna i en enda katalog. Idag är de uppdelade på århundraden. Men, numera finns ju Krause informationen på internet, så jag behöver inte några stora kataloger eller s.k. e-format. De sistnämda dyker upp periodvis på de flesta sajterna och det tycks som folk rent generellt inte protesterar, utan köper de här kopiorna billigt, eftersom originalet är dyrt… Egentligen finns det väl snart inte en enda dator som inte har någon piratmjukvara i sig…

  Du kan för omkring 15 dollar i månaden, ladda hem allt du önskar dig i mjukvara, filmer och musik. Det kallas Usenet och i USA har man inte lyckats fälla ett enda av alla dessa ”företag” som erbjuder tjänsten. Man har dock lyckats stoppa en del små tjänster som enbart visar vad som finns på Usenet, vilket inte gör någon nytta alls.

  När vi så står inför problemet med förfalskade mynt, verkar det vara lika svårt att få stopp på detta. Men det kräver maskiner för att punsa ut mynt och man kan bara gissa sig till vilka som sysslar med det. Maffian i olika länder, så klart. Eller företag som tagits över när staten faller sönder… Problemet är nog så djupt rotat, likt maskrosen, att det aldrig går att få stopp på det hela. Men, man borde kunna kräva att stora välkända företag som eBay och Tradera, plus alla andra, slutade med att tillåta dylik försäljning. Då minskar också utbudet och det kanske inte blir så roligt att tillverka förfalskningar längre… eller kopior utan ordet copy instansat. Man får väl anse, att en kopia utan märking är en förfalskning, rätt och slätt. Svårare än så är det ju inte.

  Tradera känns tungrott på något sätt. eBay verkar mer proffsigt, som du så väl beskriver. Det finns f.ö. en svensk eBay sajt, men inte en fullödig sådan. Men man kan fråga sig när Tradera försvinner helt och hållet och eBay tar över totalt. Men så länge Tradera drar in mycket kosing till eBay, så låter man nog det hela bero, tills något negativt händer, typ innan Tradera självdör….

  Sedan har jag en stilla undran, när jag kollar in dessa förfalskningar som får bud. Är det i kriminellt syfte endast, som folk köper dom? Det lär finnas samlare på förfalskningar, men när dessa i modern tid spottas ut som de gör, undrar man vad för slags intresse det finns med förfalskningar. Egentligen bara en – att göra sig någorlunda rik på ett kriminellt sätt.

  Sedan kan man ju också undra, hur det ö.h.t. kan löna sig att skaffa maskiner, tillverka punsar som ska vara så lika originalet som möjligt, anskaffa material för förfalskningarna, vilket i sig inte kan vara lätt det heller. Men det är nog så, att detta har blivit en stor industri och mycket lönande… annars finns det ju inte någon anledning att göra förfalskningar.

  Det tycks alltid finnas människor som inte kan låta bli att på något sätt förfalska. Senast i UG var det om målningar, där någon hade en container ute i skogen, full med förfalskade målningar. Så hur resonerar folk egentligen? ”Kan jag inte köpa ett original, kan det vara kul med en förfalskning”? Och så är vi där igen, när personen avlider, så hamnar verken på auktioner. I bästa fall upptäcker man förfalskningarna i tid… men inte alltid.

  I Asien pågår en hel industri med piratkopiering av musik och filmer, som säljs helt öppet på marknader. Man kan undra hur mentaliteten fungerar där egentligen. Den är väl för det mesta korrupt. Den senaste bilden jag såg från ett tillslag i Kina, var en stor lokal fylld med PC-towers, där varenda tower var fyllda med DVD-brännare, alltså tusentals kopior kunde tillverkas på kort tid.
  Hur dom får tag på originalen, är inte svårt att lista ut. Originalkopior skickas ut till förevisningar, till kritiker och recensenter, som till sist hamnar på – Usenet. Då kommer filmen och musiken ut före originalen. De flesta har väl sett filmklippen av ångvältar som krossar piratskivor… Tänk om detta också kunde hända förfalskade mynt, där icke korrupta myndigheter kunde jämna dessa förfalskarverkstäder med marken och smälta ner förfalskningarna… och bura in förfalskarna.

  Det finns väl inte något kvar på detta klot, som inte har förfalskats. Kläder, parfymer, bildelar osv osv… Så vi vanliga människor har inte en chans att göra något, utom att sluta köpa dessa myntkopior och förfalskningar. Myndigheterna, typ Polisen, prioriterar bara grova brott idag. Enkla brott med bevis, kommer inte ens till åtal. När det inte hjälper att anmäla ett brott, ja, då tiger också de ärliga människorna till slut. Det är denna framtid vi har att se fram emot… en falsk och förljugen sådan.

  Det blir ingen snö till julen, hör jag. Undrar om jag ska köpa lite förfalskad snö på sprayburk och förse mina fönster med lite vitt… för att lätta upp stämningen lite inför kommande jul… finns inget värre än en grön jul… sån är jag.

 2. ps/ när man t.o.m. förfalskar mat, fuskar med etiketterna, datumet, innehållet, så till den grad att vi får en massa e-nummer i maten, istället för råvaran. Då har get gått för långt med den slags mentaliteten, en sjuk mentalitet. Men så är världen idag. Det kvittar vad man tittar på idag, finns alltid något som inte är original./ds

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.