En olycka kommer sällan ensam …

Auktionssajten Tradera har ju gjort sig känd för att, genom undlåtenhet att beivra allehanda bedrägerier, såsom exv. saluförande av myntkopior och förfalskningar, skrämma bort allt fler myntkunder från sin webbplats. Följden av detta blir givetvis att i takt med att köparna försvinner och slutpriserna blir allt lägre, överger också de seriösa säljarna sajten. Kvar blir falskmyntförsäljare, budtrissare och fyndjägare.

När jag kikade igenom nya myntauktioner på Tradera idag fann jag en säljare som lyckats med konststycket att saluföra inte minder än 45 av 45 möjliga FALSKA RYSKA MYNT & MEDALJER. – En olycka kommer sällan ensam … Tradera har väl gått i ide?

7 svar på ”En olycka kommer sällan ensam …

 1. Hej Ulf – jag kan bara hålla med dig. Har suttit här hela hösten och väntat på rushen av sälj å köp, men den kom aldrig. Så snopet.

  Den speciella säljare du nämner här, man kan undra vad som driver en sådan person att sälja skrot. Men det är ju så, att de flesta dyker upp igen som äkta mynt och medaljer på andra sajter. Tillverkarna av dessa kopior märker inte dessa objekt med copy, av en väl förståelig anledning. De tjänar mest på omärkta objekt och förser den kriminella sfären med objekt som säljs som äkta för dyra pengar.

  För något år sedan, var jag i kallt krig med eBay om just detta och det tycks ha hjälpt, för de lär ha ändrat sina regler numera. För min del fick jag nog och har inte kollat upp vad som gäller idag.

  Tradera är lika svåra att ha att göra med. Budade av misstag på några mynt, där säljaren gömt ordet kopia långt inne i texten och det var många som missade detta. Fick svar från Tradera att de inte kunde göra något. Dom bara förser själva tjänsten, men blandar sig inte i vad som säljs eller hur det säljs.

  Man kunde ju hoppas att Tradera fick nya regler också, eftersom eBay äger Tradera. Men detta verkar vara hopplöst.

  Om man själv försöker att stoppa vissa säljare, så råkar man bara ut själv för hot och andra otrevligheter. Så numera avstår jag att lägga näsan i blöt och bara konstatera att man är totalt ensam där ute bland alla dessa mer eller mindre kriminella säljare.

  Dessa kopior och förfalskningar dyker i stort sett upp på alla sajter, allt eftersom vissa sajter förbjuder försäljning av kopior och förfalskningar – så flyttar man bara till en annan sajt och det tycks aldrig ta slut. Trots försök likt den gamla sagan om katten på råttan råttan på repet, repet på oxen – så lär vi aldrig få stopp på den kriminella delen.

  För övrigt läser jag om de så kalla ”slabbade” mynten, som även där förekommer falska behållare och mynt i desamma. Så man kan inte heller där känna sig säker på att man köper ett äkta mynt. Så se upp med slabbade mynt. Även Asien får ombud för denna slabb service. De så omtalade kinesiska Pandamynten formligen väller ut på marknaden, även dessa slabbade förfalskningar.

  I Sverige får vi se upp med kopior/förfalskningar på vissa 1 och 2-kronor och det blir säkert fler, tills de har täckt upp alla värdefulla mynt som kopior och vi kommer att drunkna i kopior. Något globalt måste göras mot den här kriminella sidan med mynt. Redan nu är numismatiken förstörd och värre blir det.

  Danzig är välkänt som populärt förfalskningsland, precis som USA. Numera tycks nästan varje land bli utsatt för förfalskningar och inget tycks göras för att förhindra jäkelskapet. Därför är det mycket ledsamt att eBay och andra stora sajter inte öppet ställer sig på äkthetens sida. Snart är vi där, där vi samlare endast besöker ärliga myntaffärer och endast köper våra mynt där.

  Sedan alla lycksökare som lägger på 1,000Kr på sina mynt, i hopp om att någon går på bluffen. På eBay är det ofta förekommande. Där ett korroderat mynt, värt 5kr här i Sverige, säljs för över 1,000Kr på eBay. Liksom andra svenska mynt på utländska sajter, så sätts det överpriser som är rena bluffen och försök att göra stora pengar. Men å andra sidan, tycker jag personligen att svenska mynt är undervärderade. Värderingen har inte hängt med på vad den svenska kronnan är värd idag.

  God Jul & Gott Nytt Mynt År!

  • – ”Snart är vi där, där vi samlare endast besöker ärliga myntaffärer och endast köper våra mynt där”… – Tillbaka till framtiden? 😉

 2. Hehe jadu Ulf… det var 1 sätt att se på det hela. Sticka iväg på en tidsresa och växla till sig lite Vasamynt osv osv. Men vi lär nog få hålla oss till böckerna vad gäller information och bra mynthandlare.

  Min lilla tidsresa som barn, var att på den tiden utan mynthandlare i staden, gå till varje bank och växla till mig 1, 2 och 5-öringar, när jag efter fullt förvärv samlat ihop skrot, tidningar och returglas – fått ihop några kronor. Idag finns det inga sparbössor som kan förse amatören med fina gamla mynt. Allt är borta.

  Apropå tidsresor, så kan ju en religionshistoriker klia sig på skallen och undra hur vissa människor långt tillbaka i tiden, kunde bli 3-400 år gamla, t.o.m. 900 år gamla. Var det hela släkter som räknades in? Felöversättningar? I början på bibeln finns en berättelse om hur en man vid namn Henok/Hanok/Enoch blev upptagen till Gud i himlen…För att där skriva ned vad Gud sade till honom, för att senare komma tillbaka till jorden och när människorna var mogna för det, skulle han berätta om vårt solsystem och andra viktiga saker. Jag har i nyfikenhetens namn läst dessa skrifter och det påvisar en resa i rymden. I USA förlägger man nu om dessa skrifter ska ingå i deras bibel.

  Som sagt, det finna många mysterier på detta klot. Man kan ju undra var den vite mannens vagga fanns… Alla känner ju till var den mörkhyade människan föddes, Afrika….

  Sedan har vi Atlantis, som någon påstår kan vara funnen. Det finns en bild på Google Earth, där det finns fyrkantiga saker som tyder på en bebyggelse. Som så mycket annat som påstås ha funnits, så kan man ju undra om man inte ska vara lite försiktig i att totalvägra alla teorier… utan att pröva dem först. Vem trodde på Vasatiden att framtiden skulle ha bilar, tåg och flygplan? Att vi skulle besöka månen? Då hade man nog blivit placerad i ett så kallat dårhus eller fängelse.

  Världen är så stor så stor, så det är enklare att samla mynt i jämförelse och inte bry sig om världsproblemen så mycket. Allt kan ju egentligen hända… tur att vi inte vet vad som ska hända.

  Som det ser ut som nu, folk i obygden utan myntaffärer, liksom i mindre städer, blir snart myntsamlandet endast en saga. Om man nu inte kan surfa sig ut i omvärlden då, bli lurad ett par gånger och bli väldigt luttrad… man lär så länge man lever. Medan samlare i storstäderna får bättre tillgång till gamla och nya mynt. Så det blir nog mer ’tillbaka till forntiden’ för många samlare.

  Sedan fadäsen med 1-kronan 2012. 20 miljoner tillverkade, börjar nu poppa ut i samhällena. yetterligare en fadäs, är ju jubileumskronan 2013 som är riktigt försenad. Kanske kommer ut under 2014 i bästa fall… För Riksbanken som förser alla depåer med växelmynt, skickar ju inte ut några nya mynt förrän det behövs mer, enligt depåerna. Så inte undra på att 2012 inte kom ut under 2012. Hos bankerna kan man inte längre beställa mynt. De är tvungna att ta vad de får från depåerna. Och depåerna beställer inte nya mynt förrän de börjar ta slut där. Och de kan inte heller beställa speciella växelmynt från Riksbanken. Sverige tillverkar ju inte sina egna mynt längre. På sätt och vis känns det som vi lever i Ryssland idag… här kan vi inte ens köa för en 1-krona…medans matköerna blir längre och längre, där matkvalitén sjunker och vi kan bara titta på skandalerna som varit och som kommer. Snart kan vi inte betala med kontanter längre. Riksbanken oroas av den snabba övergången till ett cashless samhälle.

  Någon gång i framtiden, blir dagens mynt mer värda och mer efterfrågade. Det kommer en dag då GVIAs mynt blir efterfrågade, liksom de följande äldre regenterna. Men när kommer intresset att väckas hos de yngre kommande generationerna, när de idag inte tycker att det är lönt att plocka upp en tappad 1-krona på marken… Vi har tappat värdet på pengar idag… Man får helt enkelt inte något för 1 krona i kiosken eller godisaffären. Man fick på min tid som barn, ett större utbud på allt godis, från 1 öre och upp. Det fanns så många olika sorters mynt i omlopp dessutom.

  Snart har vi bara dessa polletter som kommer 2016… kopparklädda mynt och dessa leksakssedlar… inger inte på något vis förtroende för vår egen valuta. Tacka veta de äldre graverade sedlarna och mynten. Idag är det bara sedlar som uppfunnits genom datortekniken, frimärken likaså, ingen gravör finns med i spelet.

  Jag hann t.o.m få uppleva ångloken som barn. De kilometerlånga tågen med timmer. Idag ser jag bara lastbilar med timmer, lastbilar överallt. Vanliga bilar som nästan ser likadana ut, just för att alla tillverkare kommer fram till bättre luftmotstånd osv, så blir bilarna hur tråkiga som helst. Min egen gamla bil, en Volvo 1990, blir snart klassad som veteranbil… men inte ser den ut som en veteranbil… Euron som har en sida från sitt eget land, med den andra sidan som ett Europamynt… så går det ju faktiskt att samla på Euro också… Men namnet Euro på valutan, kunde fått ett bättre namn. Så… min poäng, allt nytt är inte bättre. Åtminstone ser det inte bättre ut. Men för dens skull är jag inte en bakåtsträvare, tvärtom. De som bestämmer hur nytt ska se ut, borde gå om sin skola och vara lite mer imaginära i sina beslut och inte göra allting likadant och tråkigt utseendemässigt. Ögat vill ha sitt. 🙂

  • Svenska växelmynt har ju varit ganska skittråkiga så länge jag kan minnas. Tröttnade på Gustav VI Adolfs 1-2-5-öringar redan 1971, när de blev ogiltiga. Idag är nog inkörsporten till myntsamlandet allt annat än växelmynt. Möjligen kan man göra ett undantag för utländska dito. Det kan vara ganska trevligt att samla på sig en liten kollektion under resan. Är man däremot intresserad av geografi, historia, konst etc. etc. kan ju mynt- och/eller medaljsamlande vara precis hur givande och lärorikt som helst. Det kan rent av ge mersmak! 😉

   Och aldrig tidigare har det varit så enkelt att samla!! Tack och bock, Internet! Det har heller aldrig tidigare varit så svag konkurrens om ”nybörjarmaterialet”. Tack SNF/KMK & Co! Det är enklare och billigare att BÖRJA samla mynt idag, än det någonsin varit. Visst finns det fallgropar, men dessa går oftast att undvika genom att ”tänka efter före”. Det som är för bra för att vara sant … 😉

 3. Håller med dig Ulf. Men det blir svårt att få in barnen här, när det inte finns några roliga mynt längre. Är numismatikern ett utdöende släkte?

  Vad jag menar är, att det fanns mer mynt och intressanta mynt i växeln, som gjorde samlandet roligare. Minsta mynt vi har nu är ju 1-kronan… förut hade vi ju 1,2,5,10,25 och 50-öringen. Massor att samla på.

  Ja, tack vare internet så är det lätt att samla idag, men det gäller ju att få in nya generationer som är eller blir intresserade. Som jag ser det, så vinner storstadsbarnen mest, de har myntmuseum och annat i stan, som gör dom intresserade. Förr när folk jobbade på åkrarna, kunde de hitta gamla mynt och annat, som historien lagt där på grund av krig eller hål i fickan. Det var de där skillingarna jag fick av mormor som fick mig att samla mynt. Folk jobbar inte manuellt på åkrarna idag. Bara maskiner.

  Och vill du leka skattjägare idag, får du inte använda dessa moderna metallsökare, utan tillstånd. Där går barnen miste om något. Men, föräldrar kan ju lägga ut några mynt och se om barnen blir intresserade…Det gäller att väcka deras intresse. Men det är svårt idag. Titta bara på oss vuxna idag, som mer eller mindre ger upp samlandet… Inget bra att föregå som gott exempel. Och när myntkatalogen inte håller ihop mer än en vecka, så blir det inte roligt. När dessutom värderingarna ligger kvar som på 50-talet, så blir snart barnen uttråkade… när inget stiger i värde… Eller undervärderade mynt… Sällsynta mynt som inte får den information den så väl har förtjänt. Värderingsböcker måste ge mer information. Det omtalas inte varför ett mynt just bara blev tillverkat i 2,500 ex… Många vill väl veta varför också.
  Ska man sedan som barn jaga rätt på en massa böcker för att förkovra sig med, blir det än värre. Böckerna i sig blir ju samlarobjekt. Därför behövs en betydligt bättre Myntboken, där SNF, KMK och lokala klubbar kunde vara med och förbättra. Icke att förglömma alla mynthandlare och deras kunnande. Känns faktiskt fattigt att vara myntsamlare idag.

  Ja, en världsvan globetrotter som du Ulf hehe, kan ju förse sig rätt bra, åka runt på alla dessa auktioner och inhalera mystiken bland likasinnade och deras intressen och värdefulla information. Men glöm inte bort, Euron har tagit bort många mynt från de flesta länderna i Europa. De äldre mynten förfaller i glömska, tills någon börjar samla på dom med hjälp av internet. Så idag måste det till mer intressanta grepp från numismatiken, för att få yngre människor intresserade och hålla liv i samlandet. Jag glömmer nog aldrig alla de glada mejl jag fick från köpare av mina utländska mynt. Föräldrar som öppnat Traderakonto för sina barn. Kul grej.

  Själv är jag numera koncentrerad på enbart på svenska mynt och dess historia. Bokhyllan fylls också. Så alla föräldrar kunde ge lite böcker till barnen, så att de blev mer intresserade. Barn vill ju helst köpa mynt för sina pengar… 😉 Mynten ger också barnen en fin historia, om vem som regerade och hur man levde på alla dessa årtal osv. Som barn var det stopp med mynt äldre än Oscar II… man tänkte inte så långt tillbaka, man koncentrerade sig på nutida och lite äldre mynt.

  Tittar på Tradera idag, inte mycket mynt alls från Karl XV och Oscar I… tråkigt.
  Ha de gött Ulf 🙂

 4. ps/ Ulf, får man tipsa om ett praktverk i bokform? Rolf Sandströms ”Romarna och deras mynt” gav jag till mig själv i julklapp hehe… Mycket intressant bok! För ung som gammal !!! Finns en artikel i senaste SNT och en annons – eller skriv till kerstin.rolf.sandström@gmail.com och beställ. Endast 350kr för ett dylikt praktverk + frakt. Stort A4 fomat. (precis som Den Svenska Mynthistorien). /ds

  • Ett alldeles utmärkt julklappstips! … så här i elfte timmen … 😉

   Hoppas verkligen att dagen myntsamlare passar på att ge bort lite mynt, sedlar, medaljer, polletter, myntböcker etc. som de ”växt ifrån”, till den yngre generationen. Varför inte låta SNF (och andra klubbar) samla in en massa ”dubbletter” av sina gamla medlemmar … och sedan skänka bort dem till intresserade barn och ungdomar – som startpaket!
   GOD JUL! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.