Falskt Kristina-öre 1639

Så där ja, då rullar bilen igen efter att ha fått en ny startmotor. Alltid är det något som kommer i vägen … 😉

För ett drygt år sedan skrev jag om ett falsk Kristina-öre 1649 på eBay. Nyligen noterade jag ett dylikt i samma serie, men med årtalet 1639. Även denna på eBay.

Dessa förfalskningar dök upp i början av 1970-talet, när myntsamlandet fullkomligt exploderade – mycket p.g.a. den då rådande inflationen. Alla skulle samla! Även de som inte kunde ett smack om mynt. – Ett gyllene tillfälle för falskmyntare alltså.

Just den här ettöringen ingår i en serie som också omfattar Avesta-öret 1649, den unika fyrken 1633 med årtalet nedtill, Arboga-fyrken 1627, Säter-öret 1625 med “spansk sköld”, Säter-fyrk 1625 samt 2 Öre KM 1662 (ev. också de s.k. blodsklippingarna 4 och 8 mark 1568). – Kanske emanerar de rent av från en småländsk kopparslagare …?

Gemensamt för dessa är att de är maskinpräglade (d.v.s. slagna, ej valsverkspräglade som originalen) med stampar som förefaller vara gjorda efter avbildningar – och inte efter originalmynt. Studerar man detaljerna lite närmare ser man tämligen omgående att kopiorna saknar stilkänsla och är ganska taffligt formgivna. Präglingskvaliteten är däremot generellt bättre än de valsade originalen. – Lite ”för bra” om man så säger. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.