Omgraverade valsar

Med anledning av gårdagens blogginlägg tänkte jag idag ge ett par exempel på fenomenet med omgraverade präglingsvalsar.

Gustav II Adolfs Säter-halvören 1628-1629 finns i två typer (i två helt olika gravörstilar):

 • Med s.k. voluter (dekorationer)på ömse sidor om riksskölden.
 • Med slät en rikssköld omgiven av två rosor (på 1629 även utan dessa rosor).

På några av den senare typens mynt kan man skönja delar av myntbilden från den tidigare mynttypen – nämligen de detaljer som punsats djupast i den ursprungliga präglingsvalsen (i detta fall voluterna). Valsen av typ I har alltså fått ett andra liv genom att man slipat ner myntbilderna (dock inte till 100%) och sedan graverat nya myntbilder enligt typ II.  – Det där med återvinning är alltså inte alls något nytt!  😉

Fenomenet förekom för övrigt redan under klippingmyntningen  – på såväl hammarpräglade som valsverks-präglade typer. Ett av de tydligaste exemplen återfinns på vissa tidiga valsverkspräglade Säter-ören 1626 (se nedre myntet på bilden t.h.).

På detta ex. är det gamla årtalet väldigt tydligt – liksom det stora kluvna G:et … som endast förekommer på ett enda valsverks-präglat mynt från 1625 … nämligen den mycket rara typen (i ren Nyköpings-stil!) med ”S i pilvinkeln”. Tittar man sedan lite närmare ser man även spår av nedre sveakronan (krontyp I – se de markerade kronspetsarna på bilden). Notera att man inte brytt sig om vad som tidigare var åt- resp. frånsida. En åtsidesvals har här graverats om med en frånsida.

Har även förberett lite för en ”nybörjarartikel” i ämnet Petter Michelsson … men det tar vi en annan vacker afton. – Trevlig helg på er!

4 svar på ”Omgraverade valsar

 1. Hej Ulf,

  Det här är lurigt för den som försöker sig på att skriva varianttabeller. Det finns även exempel på halvöre 1628 när dessa volutrester finns på bägge sidor om skölden – snyggt och prydligt. Hallborg&Hartman såg detta liksom Appelgren i Cavallis samling. I min variantlista fick den nr 258, men jag lade in en liten notis om att det möjligen skulle kunna vara rester av en äldre prägling. Vad tror du?

  • Hej Lennart,
   Är inte riktigt säker på att jag förstår din fråga? Säter-halvörena 1628 på bildmontaget (SM typ II) motsvarar ju 258 resp. 257 i din förteckning.

   Den senare kännetecknas f.ö. av en större rikssköld och det ”galna” årtalet M DC XXVVIII ( ett V för mycket). Merparten av dessa Michelsson-frånsidor har ju dessutom spegelvända N i omskriften. Nybörjarfel som stämmer väl överens med Petter Michelssons egen utsaga att han började sin karriär 1628.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.