Sverige – USA

Dagens presidentbesök i Stockholm har väl knappast undgått någon. Men hörde ni att president Obama nämnde de historiska svensk-amerikanska förbindelserna … och att dessa 375-årsjubilérar i år!?

Obama syftade då på Nya Sverige i Delaware som grundades 1638, då skeppet Kalmar Nyckel (Calmare Nyckel) anlände från Göteborg.
Skall man vara noga så sträckte sig faktiskt denna svenska koloni även till delstaterna Pennsylvania, New Jersey och Maryland. Nya Sverige inköptes 1638 av Nya Sverigekompaniet och blev den första permanenta europeiska bosättningen i området. Området var i svensk ägo under sjutton år, fram till 1655 då det erövrades av Nederländerna.

Vid Nya Sveriges 300-årsjubileum 1938 firades det ordentligt. Både kronprinsparet, Gustav (VI) Adolf & Louise Mountbatten och prins Bertil fanns på plats. Minnesmynt utgavs både i Sverige och USA – liksom en uppsjö varierande numismatiska och filatelistiska objekt av olika dignitet. Några av dem finns uppradade på bilderna här intill. På andra bilden ses en bok med en ung prins Bertil, som har en stor blaffa till medalj på kavajslaget. Denna ”diskreta” och ”typiskt amerikanska” medalj är av samma typ som de två tingestarna som omger honom på fotot. Man måste ha gjort en hel del dylika, för den är ganska vanlig. Mindre allmän är Erik Lindbergs bärbara medalj, ”Sueciae Nova in memoriam”, uppe i vänstra hörnet. Upplagan är enligt Ehrensvärd endast 500 exemplar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.