Carl XVI Gustaf 1973-2013

I år firar kung Carl XVI Gustaf
40-årsjubileum som statschef.
Närmare bestämt den 15 september. Igår meddelade Sveriges Riksbank att man uppmärksammar detta genom att utge en specialdesignad enkrona 2013, dock tidigast i november. Riksbanksfullmäktige har som motiv valt ett förslag av den flitigt anlitade Ernst Nordin. Frånsidesmotivet visar kungens monogram ”krönt” av valspråket FÖR SVERIGE I TIDEN samt däröver en jättelik kunglig krona.

I de kvarvarande utrymmena har man ”klämt in” 1 krona – S / SI på ömse sidor om kronan och 1973 – 2013 på ömse sidor om monogramet, samt SVERIGES KONUNG I 40 ÅR längs myntets nedre kant. Åtsidan (eller ”framsidan”, som Riksbanken säger) uppges få oförändrat utseende – d.v.s. 2001 års form. Någon reguljär enkrona kommer inte att utges under 2013, utan jubileumspengen blir årets krona.

Riksbanken skriver:  – ”Mynten kommer ut tidigast under november 2013 eftersom utgivningen av bruksmynt styrs av efterfrågan i samhället. Därför kan det dröja innan mynten kommer ut i cirkulation”.

Förhoppningsvis skall de väl ändå hinna komma ut innan den nya myntserien, med både en tvåkrona(!) och den lite komiska valören ”1 ENKRONA”, lanseras år 2015 …

Nå?  – Vad tycker ni om jubileumskronan och dess formgivning …?

Personligen tycker jag nog inte att den ”sprudlar av nyskapande” direkt … utan mera att den är ganska ”plottrig”.  – Inte ”överlastad” som en barockmedalj … men … plottrig!

6 svar på ”Carl XVI Gustaf 1973-2013

 1. Jag är benägen att hålla med dig. Lite plottrig. Vet ju inte vilka riktlinjer som gavs till Ernst Nordin vid utformningen. Spontant tycker jag att han skulle framhållit monogramet som jag tycker är trevligt utformat, och kanske skippat kronan. Det är ju kungens jubileum och då är det väl lämpligt med hans monogram som huvudmotiv. Porträttet finns ju på andra sidan.
  När jag intervjuade Annie Winblad-Jakubowski på min blogg fick jag intrycket att beställaren ofta anger vilka saker som skall finnas med på myntet, men att utformaren sedan har relativt fria händer att diponera ytan och göra utformningen. Har han haft krav på sig att allt detta skall vara på plats blir det så klart knepigt.

  Werner

  P.S. För övrigt anser jag att horkarlsmyntet var en något fräck, men ändå rolig pr-kupp – eller vad man skall kalla det.

 2. …fult …
  och varför bevärdigar man inte kungen med minnesmynt i ädla metaller som vid tidigare kröningsjubiléer? …är det ett tecken på kungens minskande betydelse, minskande anseende, brist på ädelmetall i statens ägo, dåliga statsfinanser?

 3. Fick min enkrona idag när jag växlade pengar.
  Man får försöka att samla på sig 20-30 stycken och vänta 20-30 år , då kommer dem att kosta lite mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.