Glorian har fallit

Nej, det är inte frågan om ”finn fem fel” – utan endast två!  – Kan du finna dem . . . ?

Slovakien har beslutat ändra designen på 2013 års minnesmynt i valören 2 euro, efter protester från Frankrike och Grekland. Myntet utges med anledning av 1150-årsminnet av de båda helgonen, bröderna Cyril och Methodius (Konštantín Filozof och Svätý Metod) som kom till Slovakien (eller snarare Stormähren och Pannonien) år 863 e.Kr. och snart blev helgonförklarade.
År 1980 förklarade påven Johannes Paulus II, Cyril och Methodius för beskyddare av Europa. Problemet är att euromynten, trots en nationellt formgiven sida, skall kunna cirkulera i hela eurozonen – och därför är ålagda att vara religiöst neutrala. Kompromissen blev att plocka bort brödernas helgonglorior samt korsen på Methodius’ stola. Så nu är alla nöjda och glada … utom bröderna? … som ser lite sura ut …?  ;o)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.