På allmän begäran

Tack vare en kommentar här på Myntbloggen.se fick jag i helgen uppdatera mig lite beträffande arabiska årtalsmynt och konsten att slå i Krauses World Coins. Håller man inte på med dessa mynt så ofta blir man lätt lite ringrostig. Av någon anledning har siffrorna 0, 1, 2, 3 och 9 med arabisk-turkiska tecken fastnat – medan jag allt som oftast blandar ihop de övriga. Det är heller inte alltid så enkelt att skilja de osmanska mynten från Turkiet ifrån de som tillhör Egypten. Under helgens sorterande fann jag även att Sudan slog liknande mynt och att man på den grekiska ön Thassos lät kontramarkera turkiska mynt för lokal cirkulation. – Tänk vad man lär sig när man börjar kolla upp saker och ting. – Fler önskemål, tack!  ;o)

Så här skriver Wikipedia om det Osmanska riket:
Osmanska riket var en 600-årig stormakt som uppstod i Anatolien i slutet av 1200-talet och bestod till den 29 oktober 1923. När det var som störst omfattade det stora delar av Mellanöstern, sydöstra Europa och norra Afrika. Rikets stormakt-status befästes genom dess erövring av Konstantinopel år 1453, en händelse som innebar det definitiva slutet på Bysantinska rikets tusenåriga historia.

Kanske finns det fler än jag som behöver repetera de arabiska årtalssiffrorna? Har satt ihop en lite övning för den som är road.
Kan du identifiera siffrorna på översta bilden? Det rör sig om valörer, tillträdesårtal (accession year) och regeringsår (regnal year) – lite huller om buller. Nederst på bilden finns facit … och mynten finns att köpa på eBay och Tradera.  Lycka till!  ;o)

2 svar på ”På allmän begäran

 1. tjena igen!

  det var inga problem att lösa sifferpusslet.
  informationen på vikipedia är lite missvisande tycker jag.
  gräver man liiite till så inser man storleken.

  detta är dagens länder som ingick i Osmanska riket en gång i tiden.

  Turkiet
  Bulgarien
  Makedonien
  Grekland
  Serbien
  Bosnien
  Kosovo
  Rumänien
  Moldavien
  Ukraina
  Slovakien
  Ungern
  Albanien
  Vojvodina
  Montenegro

  Ryssland(kafkasien)
  Armenien
  Azerbadjan
  Georgien

  Irak
  Iran
  Syrien
  Saudi Arabien
  Oman
  Jordanien
  Palestina
  Libanon
  israel
  Kuwait
  Qatar
  Yemen
  Bahrain
  Cypern

  Egypten
  Libyen
  Algeriet
  Tunisien
  Sudan
  Eritrea
  Somalien
  Etiopien
  Djibouti
  Marocko
  Cad
  Kenya
  Uganda

  ****************************************************

  har även mailat KMK angående detta, att Osmanska riket är en stor del av mynthistorien i både europa och världen och kanske förtjänar någon specialvisning på nån vecka eller så. men har icke fått något gehör.

  mvh
  Onur

  • Hej Onur,
   Allt är lätt … när man kan det. ;o)

   Tack för listan över de länder som en gång ingick i det Osmanska riket. Det ser ut som jag har mera att sortera … ;o)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.