En riktig konstnär!

Efter dubbla blogginlägg om ”nutidens konst(igheter)”, känns det på sin plats med en kontrasterande motvikt till detta. En av de mest internationellt uppskattade svenska mynt- och medaljkonstnärerna är utan tvekan Erik Lindberg (1873-1966). Myntsamlarna känner igen honom som formgivare av exv. guldmynten 1920 och 1925 samt jubileums-mynten 1921-1938. Hans genomarbetade och vackra Art Nouveau-medaljer uppskattas framför allt i USA och Frankrike. I Sverige är medaljer i allmänhet fortfarande generellt mycket billiga / undervärderade / köpvärda. Man får väldigt mycket för pengarna jämfört med mynt. Medaljsamlande blir dessutom trevligare ju mer man lär sig. Om du tror att detta kan vara ett samlarområde för dig tycker jag du skall börja med att införskaffa Ulla Ehrensvärds båda böcker om Medaljgravören Erik Lindberg 1873-1966, Numismatiska Meddelanden XXXII, utgivna av Svenska Numismatiska Föreningen, SNF 1988.

Nu skall jag vara ”modern” och låta konsten tala för sig själv … ;o)

             

             

              

3 svar på ”En riktig konstnär!

 1. Erik Lindbergs medalj över 300-årsminnet av GIIA-s död 1932 är intressant. Jag har en medalj utgiven 1932 med anledning av 200-årsminnet av George Washingtons födelse. För att ge medaljen extra status har medaljens baksida försetts med ett porträtt av GIIA och 200-årsminnet av hans död. När jag fick tag på denna medalj kunde jag inte undgå att tycka att baksidan, dvs GIIA, var avsevärt skickligare graverad än Washington. Nu vet jag varför. Det är Erik Lindbergs porträtt av GIIA – men porträttet är beskuret.
  Man kan undra om Lindberg var medveten om detta och om han givit sitt samtycke. Kanske någon av dem som läser detta kan ge besked.
  Medaljen kan skådas här:
  http://sonesgarden.se/GIIA-sidan/21_medaljer/1932e.html

 2. Hej Lennart!
  Jaså, du har hittat hit. Kul! Jodå, Erik Lindberg gjorde en hel räcka medaljer över Gustav II Adolf på 1920- och 30-talen. Umeå stad 1922, Gustav II Adolf-medaljen 1924, Uppsala universitets jetong 1929, Gustav II Adolf & Ludvig XIII 1932, Jubileums-tvåkronan 1932 samt Gustav Adolfsakademiens ovala jetong 1934. Ehrensvärd tar upp dem som # 220, 245, 290, 320, 323 och 341. Det aktuella porträttet är i princip identiskt (dock något hårdare beskuret) med det på Uppsala-jetongen 1929 – och som du mycket riktigt påpekar; med det på den amerikanska jetongen över George Washington. Skulle dock inte tro att EL godkänt den präglingen. Nog mera troligt att man ”lånat” porträttet. ;o)

  Sedan är den här illustrerade Gustav Adolf-medaljen faktiskt INTE utgiven med anledning av GA:s död, utan för att celebrera fördraget i Berwald 1631 mellan Frankrike och Sverige. Från början var det faktiskt tänkt att medaljen skulle prydas av kardinal Richelieu och Axel Oxenstierna – men det blev alltså kungarna istället. Medaljen är för övrigt slagen i Paris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.