Hur samlar man medaljer?

För en fyra-fem år sedan skrev jag en artikelserie (i form av en adventskalender) om att ”Samla mynt” – och allt annat som därtill hör. Här några länkar till de tre första avsnitten:

1.) Samla Mynt – Varför det?
2.) Samla Mynt – Hur? & Vad?
3.) Samla Mynt – Din nisch!?
o.s.v. – Klicka ”nästa” uppe till höger för att ta del av alla 24 kapitel …

Idag tänkte jag kåsera lite kring hur man samlar medaljer. Vad finns det att samla på? Och hur lägger man upp en samling? Precis som när det gäller mynt finns det förmodligen lika många sätt att samla som det finns samlare. Så varför inte låta det personliga intresset styra samlandet?

Vanligast inkörsporten är kanske ett intresse för konst och/eller historia? En del uppskattar en medalj enbart för dess konstnärliga kvalitéer, andra för dess historiska signifikans. Vackert eller berättande. Eller varför inte både ock? Något som kännetecknar många medaljsamlare (i ännu högre grad än myntsamlare) är att de eftersträvar vackra exemplar. Speciellt om konsten kommer före historien. Detta är generellt även en stor fördel när man en gång avyttrar sin samling. Vackert brukar vara lättsålt, medan fult kan vara svårsålt. Idag förvånas jag dagligen av Tradera-köpare som inte alls bryr sig om kvalitet. Skadade och fula objekt bör, enligt undertecknad, endast samlas i undantagsfall.

Frågar du ”mannen på gatan” (eller Google) hur man samlar medaljer? – eller vad en medalj egentligen är för något? … får du sannolikt svaret att detta är något man får som pris i en idrottstävlning och kan hänga på kavajslaget. De flesta känner naturligtvis också till Nobel-medaljerna, som ju inte bärs i band på bröstet, utan delas ut i ett litet etui. Medaljer behöver alltså inte ha band och vara avsedda att bäras.

Men hur många har kännedom om att de första medaljerna var rena konstobjekt, gjutna i brons (eller bly) och ofta med en diameter på bortåt eller över 10 cm!? Riktigt stora blaffor på kanske 300 gram! Lagom stora att hålla i handen. Visste du att dessa konstmedaljer emanerar från renässansens Italien? Och delvis anknyter till romerska minnesmynt? Självfallet ville renässansens furstar inte vara sämre. De hade uppenbarligen en stark vilja att ”göra sig odödliga” genom att låta framstående konstnärer skapa dessa medaljer. Grundkonceptet var redan då ett porträtt på åtsidan och en (gärna klurig) sinnebild över vederbörandes liv och gärning på frånsidan. Det är detta som är en medalj! – i numismatikerns ögon.

Lite grovt skulle man kanske kunna säga att det finns två kategorier av medaljer; minnesmedaljer och utmärkelser. Och två sorters medaljsamlare; numismatiker och faleristiker. Numismatikerna samlar på konstmedaljer och historiska minnesmedaljer (kungliga och enskilda), medan faleristikerna brukar hålla sig till diverse bärbara utmärkelser inklusive ordnar. Och precis som med mynt- & frimärkssamlare, råder det lite av ”vattentäta skott” mellan dessa samlare. Båda tycker naturligtvis att deras nisch är bäst och förnämast.

Det finns, som sagt, mängder med olika sätt och anledningar till att samla medaljer. De är inte bara vackra konstobjekt, utan dessutom fantastiska som historiska illustrationer! Redan i mitt allra första inlägg här på Myntbloggen, för 12 år sedan, skrev jag så här: – ”För mig är mynt och medaljer utmärkta illustrationer av vår historia. Mängder av historiska händelser kan åskådliggöras med hjälp av numismatik. En blogg om numismatik på svenska skulle t.ex. kunna illustreras så här:” (En bild säger mer än tusen ord).

Det absolut första steget på vägen mot medaljsamlandet är att ta reda på vad som finns? För hur skulle man annars kunna veta vad man gillar? Kanske har du en favoritkonstnär, utan att veta om det? Det finns de som samlar medaljer av en eller flera utvalda medaljkonstnärer. Ex. Karlsten, Hedlinger eller Ahlborn. Har du kanske ett stort hästintresse? Inga problem, det finns gott om medaljer även för dig. Internationellt är temasamlande av medaljer riktigt stort. Det kan t.ex. vara en stil, typ jugendmedaljer (eller som det heter i utlandet; Art Nouveau Medals). Eller varför inte samla efter yrkesgrupp? Läkare, jordbrukare, polarforskare, numismatiker, astrologer, militärer etc. Eller kanske utställningar som Stockholmsutställningen 1897 eller Göteborg 1923. Man kan naturligtvis också samla efter en viss typ av motiv, exv. arkitektur eller bataljscener. Möjligheterna är faktiskt oändliga. Den enda begränsningen är fantasin.

ANTIKÖREN har ett stort lager av MEDALJER – en liten del finns på Tradera.

Man skall alltid gå efter magkänslan och köpa sådan man tycker om. Tycker du att något är vackert eller spännande finns det sannolikt också någon annan som tycker samma sak. Och det kan vara bra den dag du eventuellt väljer att sälja din samling. Samlandet är den enda hobby där du kan ”äta kakan och samtidigt ha den kvar”. Med rätt inköp behöver den inte kosta en krona! Den kan till och med vara en lysande bra pensionsförsäkring. Dessutom en betydligt roligare och lärorikare ”sparform” än siffror i en fond.

Medaljer är fortfarande billigt i Sverige, då antalet samlare är få. Mycket beroende på att facklitteraturen är ganska svårtillgänglig. Detta kommer det emellertid snart att bli ändring på. Internationellt är medaljer ett mycket stort samlarområde, vilket indirekt betyder att det är där priserna sätts. Idag köper utländska handlare upp svenska medaljer i måttlig konkurrens från ett fåtal svenska samlare.

På lördag är det återigen dags för den stora myntmässan FriMynt i Helsingborg. ANTIKÖREN är givetvis på plats (sedan 1982) och kommer att duka upp ett par välfyllda smörgåsbord med massor av medaljer. Välkommen att studera utbudet, vända och vrida på ojekten och upptäcka medaljsamlandets tjusning! Och skulle du hitta något spännande bland alla våra läckra medaljer i Tradera-butiken, kan vi alltid ordna kostnadsfri leverans till FriMynt! Säg till efter köp, så plockar vi bort fraktkostnaden. VÄLKOMNA!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.