Stulna italienare!

Att det i den internationella postgången försvinner något enklare mynt då och då, får man kanske räkna med. Och vis av erfarenhet skickar man kanske på lite olika sätt till olika länder. När det gäller posthanteringen inom Sverige fungerar ”vanligt brev” till 99,99%. Min erfarenhet är att det är ytterligt sällsynt att något ”förkommer på Posten” – om det är väl förpackat. Skall man ”skicka med en brasklapp”, kan man möjligen göra ett undantag för julhandeln, då Posten har mycket tillfällig extrapersonal. Annars är det i princip kassaskåpssäkert.

Undantaget som bekräftar regeln inträffade i mitten av vecka 45, då tre italienska mynt (se bild) stals. Säljarens teori är ”att mynten har försvunnit på inlämningskontoret för Posten på ICA i Tumba C”, tillsammans med diverse utländska samlarmynt av silver, till ett sammanlagt värde av närmare 10.000 kr. Det kan röra sig om uppåt 20-30 försvunna försändelser under kort tid? En förteckning över de stulna mynten är under utarbetande, så kanske får vi anledning att återkomma. Tills dess får vi försöka hålla ögonen öppna för det tre italienarna ovan. Doppade exemplar i omkring 1+/01-kvalitet av 1914, 1915 och 1916 års dubbellire från ”den myntsamlande myntherren”, Kung Vittorio Emanuele III (1869-1947). KM 55. Silver 835/1000, 10 gram. Ø 27 mm.

3 svar på ”Stulna italienare!

 1. Hej !
  Min erfarenhet är också att Posten är i det närmaste kassaskåpssäkert.
  Jag har handlat mynt & medaljer på Tradera under de senaste fyra åren.
  Det har väl blivit ca 350 leveranser till mig, med mynt eller medaljer till ett värde mellan 100 kronor och 8500 kronor per leverans.
  Inte ett enda brev/paket har försvunnit under dessa fyra år.
  Och inte en enda säljare har ”blåst” mig.
  En gång köpte jag en lot på 10 stycken 5 kronor från 1935.
  Säljaren hade den dåliga smaken att bara kasta ner mynten ”huller om buller” i en bubbelpåse, och sedan lägga denna på ”lådan”, men till och med denna bubbelpåse kom fram.

  Hälsningar Dennis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.