Romerska regentlängden

Är inte direkt upplagd för några djupare numismatiska alster, så här på fredagskvällen … så ni får hålla tillgodo med ett par trevliga fotografier – från 1948.

Som synes är detta porträttgalleri av den romerska regentlängden signerat ”G de L 48” … vilket står för Georg de Laval, 1948. Så här skriver numismatikern och museimannen Nils Ludvig Rasmusson om Geogre de Laval (1883-1970) i Fornvännen 1970:

– ”Ivrigt sökte de Laval verka för att svenska samlare skulle intressera sig för de klassiska mynten. Bl.a. lät han mångfaldiga små populära översikter över de romerska kejsarna i fotografisk återgivning och de viktigaste grekiska myntorterna (med karta), allt utfört med hans nitida* textning och teckning. För myntkabinettet, som han gärna och ofta gästade, och som han skänkte värdefulla gåvor, gjorde han vid grundandet av dess vänförening en viktig insats och var under 21 år (1948-69) dess ordförande. Samfundet Kungl. Myntkabinettets Vänner tillförde under denna tid samlingarna olika objekt till ett värde av ca 25 000 kronor. Det var främst denna insats, som motiverade hans inval till korresponderande ledamot av Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien”.

* Det, i mina ögon, sällan använda ordet ”nitida” betyder tydligen ungefär ”prydlig, tydlig, petig”. Jodå, jag har slagit upp det. 😉  Ha en trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.