Souvenir-plåt på Tradera

Över tusenlappen för en extremt vanlig souvenir!?  – Rekord …?

Det blir tråkigare och tråkigare att gå in och kika på Tradera. Allt fler seriösa säljare ersätts med skojare. Nybörjare blir lurade tack vare Traderas hårdnackade motstånd mot att anställa kompetens.

Idag såldes t.ex. ”ett plåtmynt” (läs: en modern souvenir från företaget MITAB i Karlshamn) för helt ofattbara 1.125 kr (efter 103 bud!?). Det var åtminstone en tusenlapp för mycket. Borde egentligen inte kosta mer än några tior … men ibland blir det några hundra på Tradera … eftersom de kan säljas vidare, tillsammans med Kina-kopior och annat skräp – inte sällan i diverse ihop plockade poster.

Initialt är denna kopia/souvenir märkt med ”COP” på baksidan samt försedd med en rund gul klisterlapp med texten: ”Gjuten BRONS-MALM Mitab Karlshamn, Made in Sweden”. Den såldes ursprungligen i en hårdplastförpackning, med ett litet faktablad (se bild t.v.).

Ja, ja, Tradera är Tradera och man får ta det för vad det är. Kopior och förfalskningar i långa rader, tokroliga myntbeskrivningar, fynd, stollepriser och piratkopior etc. etc.

10 svar på ”Souvenir-plåt på Tradera

 1. Han (Afrodetvet) har, enligt lämnade omdömen, själv blivit lurad att köpa Converse skor som tydligen va kopior.
  Enligt honom (hans omdöme) är det förbjudet att sälja falska Converse skor på Tradera ?
  Va då ? ? ? ?
  Har Tradera en regel som säger att man får inte sälja gymnastikskor som är kopior, men ingen reglering när det gäller falska mynt ?

 2. Du gör ingen hemlighet av att du ogillar tradera i dess nuvarande form, likväl börjar jag undra om ditt missnöje inte kan ge upphov till en självuppfyllande profetia ifall alla dina läsare (som jag utgår ifrån är seriösa myntentusiaster) skulle lämna tradera.
  Jag uppskattar däremot att du påpekar problem och uppmärksammar försäljningar där man bara kan skaka på huvudet…det är trots allt enbart genom kunskap som man kan uppdaga mer eller mindre medvetna försök till lurendrejeri (för att undvika termen bedrägeri).
  Plåtavgjutningen i detta fall är ful…och jag skulle inte köpt den även om den varit äkta vara…men skönheten ligger i betraktarens ögon och vi kan inte veta vad köparen såg i denna ”kopia”. Köparen ”Roustabou” får gärna uttala sig om vad som fick honom/henne att betala vad vi andra måste anse vara överpris.
  I övrigt håller jag med, tradera är inte perfekt….men sajten får duga i brist på bättre alternativ …det gäller att vara på sin vakt, inhämta kunskap, köpa av proffsen/betrodda eller kända säljare och inte lura sig själv genom att tro att ”klipp” lätt kan göras

  • Hej Christian,
   Tack för dina synpunkter! Utveckla gärna det där med ”en självuppfyllande profetia” … jag tror inte riktigt jag greppade den delen. För mig är missnöjet med Tradera – och samlarnas massflykt därifrån – verkligen inga ”framtida nyheter” …

   • Jag kan bara tala för mig själv som fortfarande både köper och säljer på tradera men om jag får läsa att tradera mer och mer befolkas av skojare så kommer jag till sist också att vända sajten ryggen (även om jag hittills varit förskonad från bedragare)…därav ”självuppfyllande”….
    ett tecken kanske är att spekulanter på senare tid verkar misstänksamma och har en mängd frågor innan bud läggs som om man inte trodde på bild/beskrivningen etc ….så upplevde jag inte att det var tidigare iaf

    • Tack för förtydligandet. Som köpare har jag personligen inga problem med Tradera. Jag ser igenom skojarna. 😉 Däremot blir jag mer och mer tveksam till att salubjuda numismatiska objekt där. Dels har de generella prisnivåerna sjunkit betydligt på sistone, dels kan man kanske fråga sig om och varför man skall acceptera den illojala konkurrens som Tradera skapat genom alla sina svarthandlare, falskmyntförsäljare och andra bedragare?

     • ….jag har undrat rätt länge hur man överlever som yrkeshandlare när sajter som tradera urholkar priserna samt gynnar konkurrensen som måhända ägnar sig åt näthandel på heltid utan att vara registrerade handlare ens

      …du har vid ett flertal tillfällen påpekat att unga människor inte längre intresserar sig för mynt, men om efterfrågan minskar så är det föga förvånande att priserna gör detsamma

 3. Att mynt & medaljer med ett högt numismatiskt värde går upp och ner i pris, är väl inte konstigt ?
  Konstverk/medaljer/mynt som har ett högt samlarvärde, finns det väl nästan aldrig/ingen garanti för vad man kan få för dessa ?
  Själv är jag mer åt ädelmetalsamlare genren, men samlar i form av mynt och nyare medaljer. (men jag älskar att läsa Myntbloggen trots detta)
  På dessa mynt och medaljer, som jag köper, följer nästan alltid priserna guld & silverpriset.
  Jag har på senare tid faktiskt blivit mer och mer intresserad av medaljer med mera samlar prägel, (Myntbloggen är en av orsakerna till detta) men min tyngdpunkt i handlandet ligger fortfarande på själva ädelmetalen.
  Jag har ingen koll och ingen kunskap i om priserna sjunkit på Tradera, mer än att guld & silverpriset gått ner det sista året, och att detta lett till att en del medaljer och mynt blivit billigare pga. detta.
  För drygt ett år sedan va det omöjligt att köpa en 5-krona från 1935 för under 175 kronor, ofta högre, oavsett skick.
  I dag får man dessa för mindre än 125 kronor, inte sällan ännu lite lägre, även om de är i fint skick.
  Denna ”prissänkning” tror jag till 100% beror på att silverpriset gått ner med nästan 50% sista året, eftersom det numismatiska värdet på ett sådant mynt är nära noll.

  • men kronguldet verka ju följa myntboken mer än det följer guldkursen
   tonkin ha ju höjt ordentligt där senaste åren
   för bara nåra år sen kunde man köpa en 20-krona för under 2500 kr, nu kosta de nästan alltid över 3000

   • 20-kronorna är mycke fina mynt tycker jag, men jag har faktiskt bara en, och det är ett fint ex. från 1901.
    Detta mynt gav jag 3500 kronor för, hösten 2012.
    Annars köper jag uteslutande guldmynten 1000-, 2000- och 4000-kronor.
    1000-kronor går i dag för ca. 1550 kronor, men gick för ca. 2000 kronor, 1 1/2 år tillbaka i tiden.
    2000-kronor går i dag för ca. 3500 kronor, men gick för ca. 4500 kronor, 1 1/2 år tillbaka i tiden.
    Så priset på dessa har påverkats ganska mycke pga. nedgången på ädelmetaler.
    En 4000-krona får man ge 4300 kronor för.
    Det som känns lite tryggt med dessa mynt, när man samlar ädelmetaler som jag, är att värdet kan inte sjunka mer än det nominella värdet på myntet.
    I alla fall inte så länge som vi inte skaffat EURO.

 4. @ Christian: De mynthandlare som lever på detta (och betalar skatt, moms och hyra) har mycket länge varit HELT beroende av skrotsilver och guld. Återväxten inom numismatiken är, om inte obefintlig, så i alla fall väldigt klen (bland såväl samlare som ”riktiga” handlare).

  @ pallez: Vill minnas att vi fick i storleksordningen 2.000-2.500 kr för vanliga svenska 20-kronor i guld när vi startade 1981 … det motsvarar ca 5.600-7.000 kr i dagens penningvärde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.