1 Öre KM 1724 – Ett rött öre!

Ropade en gång i tiden (1991) in detta vackra ”röda öre” på en auktion i Stockholm. Tror det är enda gången jag fått applåder efter en vunnen budstrid. Men så var myntet också uppenbart ”snobbklassat” i auktionskatalogen och åsatt en ”värdering” av blygsamma 350 kr (minipris 245 kr). Själv tyckte jag att 8.200 kr +12,5% var ganska överkomligt för ett sådant härligt litet mynt. I detta skick är det ju mycket, mycket mer sällsynt än exv. en 5-öring 1910 i samma skick. – Men visst är det kul med applåder!

6 svar på ”1 Öre KM 1724 – Ett rött öre!

 1. Hej Ulf !
  Jag använde ofta utrycket ”jag har inte ett rött öre på mig” när jag va yngre.
  Jag har använt detta uttryck även senare, men jag har aldrig ägnat en tanke åt vart det kommer ifrån, sorgligt nog och kanske lite konstigt.
  Det va faktiskt första gången nu när jag läste denna artikel.
  Att uttrycket har sitt ursprung så långt tillbaka som till 1700-talet va roligt tycker jag..
  Kunskapen är oändlig, och ju äldre man blir så fattar man/jag hur lite man kan.
  Tack Ulf och Myntbloggen för att ni gjorde denna dag lite större för mig.

  Trevlig helg

  Dennis

  • Hej Dennis,
   Tack för dina uppskattande ord. Håller helt med dig; man lär så länge man lever.

   Ett litet klargörande kan dock vara på sin plats. Min rubrik anspelar helt klart på uttrycket ”inte ett rött öre” … men också på det som kopparmyntsamlarna så hett åtrår – mynt med full ”röd” stämpelglans!

   I sammanhanget vill jag gärna rekommendera den fullkomligt lysande lilla boken: ”Pengar i folkmun – och mynt i seder, bruk och poesi” av Monica Golabiewski Lannby, utgiven av KMK år 2000 (ISBN 91-892256-09-3). En av de absolut bästa ”myntböckerna” i modern tid!

   Där kan man bl.a läsa om diverse varianter på uttrycket ”inte ett rött öre” … såsom exv. ”inte en … sekin, styver, cent” eller ”inte ett … korvöre, nickel, vitten” … och mycket, mycket mer …

   Ha en trevlig helg!

 2. Hej! Jag sökte på just detta mynt då min pojkvän hittat ett från samma årtal när han snorklade i Spanien konstigt nog. Vet du om den gick att handla med internationellt på den tiden?

  /Kerstin Axelsson

  • Hej Kerstin,
   Spännande! Small world! 😉 Mynttypen är i och för sin väldigt väldigt vanlig då detta var var mans växelpengar på den tiden, men hur den hamnat i Spanien!? förblir nog ett mysterium …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.