Sveriges regalier stulna!?

Natten till idag slog någon sönder en fönsterruta och gick in i Västerås Domkyrka och hämtade Johan III:s 420 år gamla begravningsregalier. Idag beklagar sig diverse offentliga förvaltare av nationella kulturskatter och kallar det hela ”en stor olycka”!?  – Hur skulle det vara med lite mindre naivitet och lite mera framförhållning?  – Hört talas om uttrycket ”tillfället gör tjuven”? Larm? Fönsterlås? Inbrottsskydd? Kameraövervakning?  – Det är tydligen bara EFTER en stöld som våra unika kulturföremål är ”ovärderliga”…  SKÄMS!!

Priser för dagens mest korkade kommentar går utan konkurrens till antikvarien vid Upplandsmuseet, Herman Bengtsson, som på frågan; – Vem kan tänkas vilja stjäla regalierna? … svarar:  – En vrickad samlare kanske?   Ett något nyktrare uttalande kommer från Kenneth Mandergrehn på Rikskriminalpolisen, samordnare av kulturarvsbrottslighet, som säger;  – ”Det här är helt osäljbara grejer. Den i branschen som blir erbjuden att köpa kommer att reagera direkt”:

Efter den slösaktige Johan III:s död 1592 fanns inga pengar till att lösa ut det ståtliga gravmonument han beställt, så detta blev liggande i ett magasin i Danzig …
i 190 år! … tills Gustav III löste ut det 1782. Gustav beslöt även att en sarkofag i svart carraramarmor, som han ursprungligen beställt åt sig själv, istället skulle föräras Johans halvbror, Erik XIV i Västerås Domkyrka. Dessvärre var kistan lite för kort för Erik, så man beslöt helt sonika att kapa fötterna på den gamle kungens kvarlevor!? Som ”lite plåster på såren” prydde Gustav III gamla kung Erik XIV:s sarkofag med Johan III:s begravningsregalier (som tidigare funnits på dennes gravmonument i Vasakoret i Uppsala Domkyrka).

För den som är intresserad finns det mera att läsa om detta i förre chefen för Kungl. Myntkabinettet, Lars O. Lagerqvists lysande bok ”Sveriges Regenter – Från forntid till nutid” (och föregångaren ”Sverige och dess regenter under 1000 år”).

Uppdatering 2013-05-07:
Begravningsregalierna återfunna!  – De stulna begravningsregalierna från Västerås Domkyrka återfanns på måndagskvällen i en svart sopsäck utmed vägkanten intill E 18.
Kungliga regalier hittade i sopsäck!  – Slängda i ett dike vid en väg utanför Västerås låg kronan, spiran och äpplet som stals i fredags.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.