Familjen Holstein-Gottorp

Var det någon som orkade uthärda söndagens premiär av TV4:s ”Familjen Holstein-Gottorp”…? Läser i SvD att detta tydligen är ”TV4:s nya humorsatsning”!? Själv klarade jag av ca 5 minuter innan jag snabbt bytte till ”Så skall det (INTE!) låta” … för att sedan helt stänga av ”dumplattan” ;o) och plocka fram några sköna skådepenningar istället. Den som orkade invänta ICA-reklamen i pausen fick förmodligen uppleva en kraftig kvalitetshöjning. TV4 och manusförfattaren/livvakten Ola Norén är bara att beklaga.

Men hur hänger det egentligen ihop det där med tronföljden och olika ätter?
Ja, med risk för att man krånglar till det ytterligare … här är en kortversion:

Kung Carl XVI Gustafs farfars mor var drottning Victoria (född som prinsessa av Baden i södra Tyskland – och ättling till Gustav Vasa!). När Victoria gifte sig med kronprins Gustav 1881, blivande Gustav V (1907-1950), höll kung Oskar II ett tal där han bl.a. sa:
– Hennes vagga stod i fjärran land, men hon kommer icke som en främling, ty svenska äro Victorias anor.  Hennes farmors far var kung Gustav IV Adolf (av ätten Holstein-Gottorp), som blev avsatt 1809 efter att ha förlorat Finland. Och hans farfar var kung Adolf Fredrik (1751-1771) som var anfader för ätten Holstein-Gottorp i Sverige.

Adolf Fredrik valdes till kronprins 1743 efter Hattarnas misslyckade ryska krig. Adolf Fredriks syster, Johanna Elisabet av Holstein-Gottorp, var mor till Katarina den Stora av Ryssland. Hans gemål var, Lovisa Ulrika av Preussen, syster till Fredrik den Store av Preussen.
Och de två äldsta sönerna blev båda kungar; Gustav III och Karl XIII.

Adolf Fredriks morfars mormor hette Katarina (1584-1638) och var dotter till Karl IX (Gustav Vasas yngste son) och Maria av Pfaltz, samt halvsyster till Gustav II Adolf, vars mor var Kristina av Holstein-Gottorp (Karl IX:s andra gemål). När Gustav II Adolfs dotter, drottning Kristina abdikerade 1654 blev Katarinas son Karl X Gustav (av Pfaltz) kung efter sin kusin Kristina.

Så vår nuvarande kung har alltså, tack vare blixtförälskelsen mellan Victoria & Gustav
(redan en vecka efter det första mötet bad kronprinsen om hennes hand), släktband ända tillbaka till Gustav Vasa – och Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.