Går det så går det …?

Världens genom tiderna vackraste (och mest förfalskade) antika mynt till salu på Tradera!? Utropspris: 120.000 kr.  – Vad skall man tro om det?

Till höger två olika genuina exemplar av staden Syrakusas berömda dekadrachmer, signerade av de båda mästergravörerna Kimon (signerad på nedersta delfinen) respektive Euainetos (signerad under nedersta delfinen). Två skönheter – var och en på sitt sätt. Vilken konstnärlig stil man tycker bäst om är naturligtvis en smaksak, men Kimons arbeten värderas generellt högre. Exemplaret till vänster såldes nyligen på Numismatica Ars Classica (NAC) i Zürich för CHF 170.000 +18% provision +8% moms = drygt 1,6 miljoner SEK.

Signerade exemplar av dessa fantastiska mynt är betydligt dyrbarare än osignerade. Kimons arbeten kan dels ha en partiell mikrosignatur vid åtsidana avskrärningslinje, dels en s.k. ”full signatur” på frånsidans nedersta delfin. Samma firma som sålde myntet ovan sålde tidigare i år ett osignerat exemplar, tillskrivet Euainetos, slaget med ”trött åtsidesstamp” (f.ö. en vanlig defekt på dessa mynt) för mera överkomliga CHF 8.000.

Men Tradera-exemplaret då?  – Tja, det blir nog ganska svårt att övertyga någon om det rör sig om ett äkta mynt. Ingen proveniens. Okänd säljare som tidigare försökt sälja moderna tjeckiska kopior (även S-märkta repliker) av gravören Petr Sousek med webbplatsen AntiquaNova.com (som f.ö. jobbar i samma stil som den mer skygge, men berömde, bulgariske föregångaren Slavey Petrov alias ”The Nightingale”). Säljarens bilder visar dessutom ett ”mynt” som har allt annat än tidstypisk rand/kant – långt ifrån originalens oregelbundna plantsar och karakteristiska kantsprickor (dessa mynt slogs i upphettat tillstånd och har därför mer eller mindre ”sprucken rand”). Hade hoppats hitta en identisk kopia, men p.g.a. det enorma antalet förfalskningar av denna typ har jag (ännu) inte lyckats.

6 svar på ”Går det så går det …?

 1. …och på tal om fiffel….i Frimärkshusets auktionskatalog står det om en plåt (nr 1510) som är ”ompatinerad”…vad innebär det? …på mig låter det som om det inte är okej

  • Ompatinerad betyder att myntet fått en ny (konstgjord) patina … förmodligen p.g.a. att den tidigare varit oattraktiv på något sätt (exv. störande ärgfläckar).

   • …tack för förklaringen…
    följdfrågan är då om en ompatinering av estetiska skäl betraktas som värdeminskande åverkan

    • Generellt ja. – Precis som mekanisk eller kemisk rengöring. MEN … eftersom vi inte vet hur det såg ut innan ingreppet är det ju svårt att bedöma i det enskilda fallet. Kanske var myntet fruktansvärt fult innan? Grundregel 1, 2 och 3 är dock att man INTE skall rengöra eller mixtra med mynt – speciellt om man saknar expertis för detta. Men säkert förekommer även ”undantaget som bekräftar regeln”, där ett mynt blivit mer attraktivt efter ”konservering” … som de säger på museerna. ;o)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.