Tradera ”Mynt & Sedlar”

Håller guld- och silvertackorna på att ta över Tradera ”Mynt & Sedlar”…?  Varför säljs det massor av metaller till höga priser – men väldigt få samlarmynt i samma prisklasser?

Har roat mig med att utforska Traderas sökfunktion och gjorde då bland annat en sökning på sålda objekt (auktion + fast pris) inom kategorin ”Mynt & Sedlar”, sorterade efter fallande pris. Av de femtio dyraste objekten hittade jag endats sju (14%) numismatiska samlarmynt – samtliga svenska och präglade mellan 1562 och 1885. Prisnivåerna låg på mellan 15.600 och 79.100 kr. Det sistnämnda priset noterades för en ”Dala-dukat 1810” (och betydde att Tradera-säljaren fick drygt 25% mer än säljaren på MISAB 6 i våras). Resterande 43 objekt var guld-, platina- och silvertackor eller s.k. bullion (d.v.s. mynt och medaljer där det ekonomiska värdet = metallvärdet).

Bland de hundra dyraste objekten var andelen samlarmynt lite högre – närmare bestämt 7+21/100 = 28%. Fördelningen mellan svenska och utländska mynt inom denna grupp var 97%-3% (förvånandsvärt lite utländska mynt alltså) och prisintervallet från 9.950 till 79.100 kr. Lite förenklat kan man alltså säga att objekt över 10.000 kr inom kategorin ”Mynt & Sedlar” till drygt 70% utgörs av metallskrot.  – Kanske är det dags att börja se över kategoriindelningen på Tradera Mynt & Sedlar …?

4 svar på ”Tradera ”Mynt & Sedlar”

 1. …folk verkar vilja förse sig med ädelmetall i kristider …och kriser finns det mängder av för den som är rädd av sig…från eurokrisen till mayakalenderns slut 🙂
  Tradera tycker jag likväl är ingen bra handelsplats för guldtackor…hörde att även sådana förfalskas numera i fjärran östern…guldtackor kan då ha en kärna av metallen wolfram som med tanke på vikten lär lämpa sig bra för dylika lurendrejerier

  • I princip ALLT som har ett ekonomiskt värde förfalskas. Noterar att bakom de allra flesta av dessa ”höga Tradera-noteringar” finns etablerade säljare med företag. Tror knappast detta är någon tillfällighet. När det gäller kapitalvaror bör man naturligtvis alltid veta vem man handlar av – även när det sker via Tradera. ;o)

 2. Håller helt med om att det är urtrist att scrolla sig förbi alla dessa ”tackor” av varierande slag. Jag retar mig också på att det tydligen anses vara en relevant upplysning att ange vikt på både mynt och medaljer oavsett vilken metall objektet innehåller. Jag anser definitivt att det borde vara en separat kategori för skrothandlarna på Tradera. Naturligtvis är metallvärdet viktigt även för numismatikern, men jag inbillar mig att på ett numismatiskt objekt med något som helst samlarvärde så har den initierade järnkoll på ”värdet” utan dessa skrotprisupplysningar…

  • Hej Leif – och välkommen!
   Jo, visst skulle Tradera Mynt & Sedlar kunna bli mycket mera intressant bara genom en uppdatering av kategorierna. Själv irriterar jag mig t.ex. på att jag inte kan hitta ALLA medaljer i en huvudkategori, utan måste leta igenom 4-5 underkategorier under ”Övrigt” – som ju är belamrade av tackor och skrot.

   Angående din kommentar om vikt skulle jag dock vilja inflika att detta i många fall faktiskt kan vara högst relevant. Till exempel när det gäller silverdollar och andra stora silvermynt där det numera dräller av (ofta lågviktiga) kinakopior – helt utan silver. Mynt är ju inte bara mynt – utan även vikter. ;o)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.