Tolv gram järnmynt för 654 kronor?!

Nu är de, i myntbranschen, ökända skojarna på Mynthuset Sverige igång igen. Som många myntsamlare säkert noterat florerar ännu ett ”fantastiskt erbjudande” från Mynthuset i annonser på Facebook och på företages website. Till det facila priset av 595 kr + 59 kr frakt (totalt 654 kr) erbjuds den okunniga allmänheten (myntsamlare och numismatiker vet ju bättre) att köpa: – ”Set om 3 järnmynt från andra världskriget! Denna ovanliga myntuppsättning består av tre svenska järnmynt från andra världskriget. Mynten är gjorda av järn, eftersom allt annat material var en bristvara under kriget.”

Normalpris för denna typ av massvara är 10-20:-/kg! – INTE 54.500:-/kg!

Hur fint paketerat detta erbjudande än är, kan det inte beskrivas som något annat än ocker! För Mynthusets obscena ”kilopris” kan man alltså köpa i storleksordningen 3-5 TON järnmynt på den traditionella myntmarknaden. Självfallet råder fri prissättning och de som köper får ju skylla sig själva, men vackert är det inte och inte gynnar det myntbranschen i stort.

Överst ett kollage över Mynthuset Sveriges senaste marknadsföringsskandal. Tolv gram massvara i järn för 654 kronor (vilket motsvarar 54.500:-/kg – normalpris 10-20:-/kg). I mitten ett famöst utdrag ur Ahlströms 38:e auktionskatalog (1988) där en oerfaren medarbetare fått ett litet hjärnsläpp och beskrivit extremt vanliga järnmynt 1950 som ”unika provmynt”. Nederst vår ”numismatiske YouTube-stjärna” Roberto Delzanno som också uppmärksammat Mynthuset Sveriges senaste skojeri.

Mynten är ju på intet sätt ”ovanliga”, utan ren massvara (skrot). Det ovanliga är att göra en ”myntuppsättning” av mynt som saknar ekonomiskt värde. Men att packa skräp i fina förpackningar har länge varit Mynthusets affärsidé – och den fungerar uppenbarligen. Det trista med detta är dels alla naiva människor som går på detta och därmed blir grundlurade (många gånger på stora summor, då affärsidén bygger på prenumerationer), och dels hela myntbranschen som får hantera massor av potentiella kunder som ALDRIG NÅGONSIN kommer att köpa ett mynt igen. Seriösa mynthandlare har genom åren fått göra många arvtagare besvikna när de berättat sanningen om Mynthuset Sveriges ”produkter” och affärsmetoder – som i mycket påminner om andra telefonbedrägerier mot äldre.

Och detta är ju sannerligen inte först gången detta företag hamnar i blåsväder. Redan för drygt 20 år sedan, när företaget kallade sig ”Myntverket Moneta” och använde en kungakrona som logotyp, fick man såväl Riksbanken som Konsumentverket på sig. Av lätt insedda skäl får ett privat företag naturligtvis inte marknadsföra sig som en myndighet. Bolaget tvingades byta namn till Nordic Moneta AB som senare blev Mynthuset Sverige.

Mynthuset Sverige återfinns även på Wikipedia – men det verkar vara en ren partsinlaga som man själv skapat i syfte att släta över den massiva kritiken. Artikeln innehåller flera missvisande källor/länkar som inte stödjer innehållet.

Är fullständigt övertygad att jag kan tala för ALLA seriösa mynthandlare i Sverige när jag säger: KÖP ALDRIG NÅGOT AV MYNTHUSET SVERIGE!!

Ulf Ottosson, Myntbloggen.se

*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.