Juno Moneta – Vulcanus

Juno Moneta var i den romerska gudavärlden moder till muserna (sånggudinnorna) och hade fått ett tempel i Rom byggt till sin ära. I detta tempel anlade romarna ett myntverk omkring 270 f.Kr. Engelskans money, tyskans die Münze, svenskans mynt och spanskans moneda har alla sitt ursprung i den romerska gudinnan Juno Moneta.

Vulcanus var eldens och smideskonstens gud i romersk mytologi. Hans grekiska motsvarighet hette Hefaistos. Vulcanus var son till Jupiter och Juno och gift med gudinnan Venus.

ROM. Repubilken. T. Carisius. AR-Denarius 46 f.Kr. Silver-denar präglad år 46 f.Kr.
Åtsida/Obverse: Högervänt porträtt av Juno Moneta, längs vänster kant MONETA.
Frånsida/Reverse: Myntsmedjans attribut, en ässja, med rökhuv i form av en lagerkrönt Vulcanus-mössa där ovanför (tidigare tolkat som över- och understampar), mellan en tång och en slägga/hammare, ovanför T. CARISIVS, allt inramat av en lagerkrans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.